Güncelleme Tarihi:
Hamilelikte tükürükteki asit miktarı artmasıyla dişlerin çürümeye daha yatkın olduğunu söyleyen Dişeti Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım Mirza, hamileliğin ağız ve diş sağlığına etkilerini anlattı.
Özellikle ilk aylarda görülebilen kusmanın da etkisiyle, eğer anne ağız sağlığına ve hijyene dikkat etmezse çürük riski daha da çoğalır. Diş eti problemi olan anne adayları ağız hijyenine önem göstermez ise hormonal değişime de bağlı olarak da diş eti sorunları artır. Diş etleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişler üzerinde daha fazla bakteri birikmesine ve dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur ve Hamilelik Gingivitisi olarak adlandırılır. Hamilelik gingivitisi genellikle, hamileliğin 2. ayında başlayıp, 8. ayında en üst seviyeye çıkar. Anne adayları her gün en az 2 kez, mümkünse her yemekten sonra dişlerini fırçalamalıdır. Diş araları da mümkün olduğunca diş ipi ile temizlenmeli ancak diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalıdır.
SAĞLIKLI DİŞ VE DİŞ ETİ İÇİN KALSİYUM İÇEREN YOĞURDU KENDİ EVİNİZDE 5 DK’DA HAZIRLAYABİLİRSİNİZ. İŞTE EV YAPIMI SÜZME YOĞURT TARİFİ!
İyi beslenmenin önemi
Hamilelikte iyi beslenme hem annenin hem bebeğin de diş sağlığını iyi yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır. Abur cubur tüketimi azaltılmalı hatta önlenmelidir.
Hamilelik öncesi diş hekimi ziyareti şart!
Hamilelik öncesince anne adayları bir diş hekimi kontrolünden mutlaka geçmelidir. Gerekli çürük ve diş eti tedavileri mutlaka yapılmalıdır. Ağız hijyeni zayıf ve diş etlerinde iltihap olan hamilelerin diş etlerinde “Hamilelik Tümörü” gelişme riski de vardır. Bunlar iltihaba bağlın gelişen diş eti büyümeleridir. Genellikle doğum sonrası kendiliğinden geçse de, çiğneme, fırçalama güçlülüğü aşırı ağrı gibi sorunlarla karşılaşan anne adayı mutlaka bir diş hekimini ziyaret etmelidir. Teşhis amacıyla röntgen çekilmemesi anne adayının yararınadır. Ancak çok zorunlu hallerde anne adayına kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilebilir. Anestezi ya da ilaç verilmesi gereken tedaviler ortaya çıktığında durumlarda kadın doğum uzmanı ile irtibat kurulabilir ve bu şekilde tedaviler yapılabilir.