Hamilelikte Bulantı ve Akupunktur

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Bulantı ve Akupunktur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2011 14:00

Hamilelik dönemindeki kusmalara artık son!

Haberin Devamı

Çoğu hamilelikte bulantı ve kusma şikayeti görülür. Bazı besinlere karşı iştah artarken bazı besinlere azalır, bu durum hamile kalan kişiye göre değişiklik gösterir. "Hamilelik bulantı ve kusması iş ve sosyal yaşamda birçok sıkıntıya yol açabilir" diyen Akupunktur Uzmanı Kamil Tuzgöl, bulantı sebeplerini ve hamilelikte akupunktur uygulamalarını anlattı.

Hamilelik döneminde yaşanan ve bulantı kusmalarla seyreden bu klinik tablonun bulguları genellikle 4 ila 8. haftalar arasında başlayıp gebeliğin 18- 20. haftalarında sonlanmaktaysa da bazı dirençli hastalarda gebeliğin sonuna kadar devam edebilir.

Hamilelik Kusmalarının Artması Hangi Olumsuzluklara Neden Olur?

Gebelik bulantı kusmasının klinik olarak ağırlaştığı tabloya Hiperemezis Gravidarum denir. Bulantının yoğun olarak hissedilmesi ve buna çoğu zaman kusmalarında eklenmesiyle iştah azalmaları ile birlikte kilo kayıpları görülür (vücut ağırlığının %5 ine eşit veya fazla olabilir) ve bunun sonucunda vücutta sıvı kaybı ile seyreden ketozis (metabolik bir hastalık), asid- baz dengesizliği ve hatta karaciğer ve böbrek yetmezlikleri gibi sıkıntılı durumlar oluşabilir.

Hamilelikte Döneminde Bulantıların Sebepleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Gebelik dönemimde görülen aşırı bulantı ve kusmaların sebebi tam olarak bilinmiyor ancak bu durumu artıran sebepleri gebelik ve kadınların yapısı ile ilgili olabilen hormonal etkenler ve diğer etkenler olarak iki ana grupta sınıflayabiliriz.

Yumurtalıklar tarafından salgılanan bir cinsiyet hormonu olan progesterone ve esradiol (E2) hormonal etkenlerden ikisi. Ayrıca bu hormonlara ek olarak bağışıklık sistemi ile ilgili değişimler ve fonksiyon bozuklukları, beslenme ile ilgili hatalı seçimler, yine sindirim sistemine yerleşen bir bakteri olan ve gastrit ile ülsere neden olabilmesi ile bilinen Helicobacter Pylori enfeksiyonu bulantı ve kusmaya neden olur. Ayrıca kişide yüksek miktarda tiroid hormonu bulunması (hipertiroidizm) ve psikolojik faktörler de diğer etkenler arasında sayılabilir.

Haberin Devamı

Hamilelik Bulantıları Akupunktur Seansları ile Tedavi Edilir mi?

Gebelik bulantı ve kusmalarında akupunkturun yapılacak olan tedaviye katkıları vardır. Akupunktur seansları genelde vücut akupunkturu ile uygulanır. Seansların sıklığı ise hastalığın şiddetine göre değişebilir. Kimi şiddetli kusmaları olan ve günlük kusma sayısı 10'un üzerinde olan hastalarda öncelikle günaşırı vücut akupunktur seansları uygulanır ve hastanın tedaviye verdiği cevaba göre tedavi planı oluşturulur. Bulantı ve kusma sayısında azalmalar olursa seans araları uzatılır.

Akupunktur Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Akupunktur ile Hiperemezis Gravidarum tedavisinin ne kadar süreceği ve kaç seans hastanın tedaviye verdiği cevaba ve hastalığının seyrine göre değişebilir. Fakat genel olarak hastaların gebeliğin ilk 3 ayının sonunda bulantı ve kusmalarının şiddetinin neredeyse yok denebilecek bir düzeye iner. Tedavide daha çok klasik vücut akupunkturu uygulanır ve seanslar 20 dakika kadar sürer. Uygulanan akupunktur tedavisi dışında hastanın beslenme düzeni de planlanır ve bu süreçte nasıl beslenmesi gerektiği hastaya detaylı bir şekilde anlatılır. Hastaların daha ilk seans sonrası bile bulantı ve kusmaları azalır ve aynı zamanda azalmış olan iştahlarında da artış görülebilir.

Haberin Devamı

Bütün Hamileler Akupunktur Yaptırabilir mi?

Hamilelik döneminde bu tarz sıkıntıları olan gebe bayanların akupunktur tedavisine uygunluklarını akupunktur hekimleri ile birlikte kadın doğum doktorlarına danışmaları ve onay almaları da gerekiyor. 

TÜP BEBEKTE AKUPUNKTUR MUCİZESİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!