Hamilelikte Banyo Keyfi

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Banyo Keyfi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

Hamileliğinizde ter bezleriniz normalden daha fazla çalışır ve bunun sonucunda da daha çok terlersiniz.

Haberin Devamı

Hamileliğinizde ter bezleriniz normalden daha fazla çalışır ve bunun sonucunda da daha çok terlersiniz. O yüzden özellikle yaz ayları hem ısı regulasyonunuz hem de hijyeniniz açısından, günde birden fazla duş alma ihtiyacı hissedersiniz.

Tabii kişisel alışkanlıklarınıza da bağlı olmakla birlikte, en az haftada iki kez banyo yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Eğer cilt yapınız kuruysa, yağlı cilde sahip hamilelere göre daha az sıklıkta banyo yapabilirsiniz. Önemli olan çok sıcak ve çok soğuk suyla duş almamaya dikkat etmenizdir.

Banyo suyunuz 37–38 derece olmalıdır. Duşta normalden daha kısa süre, yani en fazla 15–20 dakika kalmanız en sağlıklısıdır. Banyo yapmanız hem hijyeniniz açısından hem de yorgunluğunuzu giderip, sırt ve bel ağrılarınızı azaltması açısından önemlidir.

Haberin Devamı

Banyonuz Sırasında Bunlara Dikkat Edin!

• Banyoya girerken, evde yalnız olmamaya özen gösterin.

• Yıkandığınız zeminin kaygan olmaması için önleminizi alın.

• Özellikle hamileliğinizin son haftalarınızda çok daha fazla dikkatli olun.

• Banyo kapınızı, olası kaza ve düşmeleri engellemek için kilitlemeyin.

Küvet Keyfi

Hamileliğinizde küvet keyfi yapmak istiyorsanız, bir takım kuralları unutmamalısınız. Küvetinize dolduracağınız su ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmalıdır, yani 37 derecedeki ısı idealdir. Su çok sıcak olduğu takdirde ise, vücut dolaşımınız ağırlaşıp, yavaşlar ve dokularınız yorulur. 20 dakika, küvette kalmanız için yeterli bir zamandır. Bu süreden daha fazla suda kalmanız, vücudunuzun buruş buruş olmasına ve kurumasına neden olur.

Size önerebileceğimiz en iyi banyo zamanı ise, öğlen üç ile akşam dokuz arasındadır. Bu sayede bedeniniz daha iyi çalışacaktır. Banyo sonrasında kendinizi enerjik hissetseniz de hemen giyinip, işlere koyulmayın. Bornozunuza sarınıp, biraz yatağınızda veya koltuğunuzda uzanın ve suyun yavaş yavaş geçen sıcak etkisini hissedin. Vajınal enfeksiyon, erken doğum tehdidi ve vajinal kanama şikayeti olan hamilelere küvet içinde banyo yapmayı, uzun süre banyoda kalmayı önermiyoruz.

Şampuan Seçiminiz

Haberin Devamı

Bir anne adayı olarak vücudunuzu iyi korumanız, hamileliğiniz boyunca hijyenik bakımınıza ve vücut bakımınıza dikkat etmeniz önemlidir. Cildinizde kuruluk problemi yaşıyorsanız, normal sabun kullanmak yerine, cildinizin nemlenmesini sağlayacak gliserin bazlı sabunları tercih etmelisiniz. Banyonuz esnasında vücut yağı kullanmanızı ve banyodan çıktıktan sonra da mutlaka nemlendirici krem sürmenizi öneriyoruz.

Şampuanlarınızı, pH değeri nötr olanlardan tercih etmelisiniz. Kalçanız, karın bölgesiniz ve memelerinizde meydana gelebilecek çatlaklar için düzenli olarak bu bölgelere badem yağı, kakao yağı veya çatlak kremleri sürerek, masaj yapmalısınız. Banyonuz sonrası, nemlendiricilerle yaptığınız masajlar da hem rahatlamanızı hem de cildinizdeki olumsuz değişimlere faydalı olacaktır. Ayrıca vücudunuzda beliren leke ve renk değişiklikleri hiç keyfinizi kaçırmasın, çünkü bunların büyük bir kısmı doğumunuz sonrası kaybolacaktır.

Haberin Devamı

Banyo Sonrası Bakımınız

Akşam yatmadan önce, cildinizin havalanması için makyajınızı mutlaka temizlemelisiniz. Hamileliğinizde cildiniz daha da hassaslaşır, bu yüzden yazın güneşe çıkmadan önce ultraviyole ışınlara karşı yüksek koruyucu faktörlü kremler sürmeniz faydalı olacaktır,

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Dr. Cemile Alçay

HAFTA HAFTA GEBELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!