Güncelleme Tarihi:
Beyonce, MTV Video Müzik Ödülleri gecesinde karnını göstererek hamile olduğuna işaret etmişti. Ünlü şarkıcı en çok ketçaplı muza aş eriyor. Tabii bu sadece Beyonce'un başına gelen bir durum değil. Genellikle hamilelerin yüzde 60-80’inde en az bir besine aşerme veya tam tersine iğrenme görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hülya Biçmen, karşılaşılan ilginç durumları ve uygulanması gerekenleri anlattı.
“Hamileliğin ilk 3 ayı hormonların çok hızla değiştiği bir süreçtir. Bu dönemde özellikle kokulara karşı duyarlılık çok fazla artar ve bazı kokular, yiyeceklerden tiksinme ortaya çıkar.
Bağışıklık sistemi güçlü olan gebelerde, ilk 3 ayda dış etkenlere karşı oldukça açık olan ceninin yiyeceklerdeki zararlı maddelerden korunmasına yönelik bir savunma mekanizması olduğuna dair yayınlar vardır. Gebenin koku ve tat reseptörleri gebeliğin ilk 3 ayında oldukça hassas hale gelir ve böylece fetusun zararına olabilecek toksinler ve zararlı maddeler kusma yoluyla etkisiz hale getirilmiş olur.
Bilindiği gibi ilk 3 ay fetusun organ oluşumunun en hızlı gerçekleştiği dönemdir. Bu nedenle gebenin koku ve tat alma duyarlılığı bu dönemde yüz kattan fazla artarak, fetus için tehlikeli olabilecek gıdaların alınması engellenmiş olur. Tıpta genel bir prensip vardır; vücudunu iyi dinlemek, vücudun verdiği mesajları ciddiye almak, koruyucu tıp açısından oldukça yararlıdır. Aşermenin de böyle bir amaca hizmet ettiğini söylemek olasıdır. Aşeren gebelerin çoğu sigara, kahve, alkol, baharatlı yiyecekler brokoli, lahana et balık gibi yiyeceklerden tiksinirler.”
Aşeren Gebeler Ne Yapmalı?
“Aşerilen besinleri aşırıya kaçmamak kaydıyla (zararlı ve alerjen gruptaki besinler haricinde) tüketmekte sakınca yoktur. Aksine ruhsal açıdan yararlı da olabilir. Baba adayının da gebelik sürecine eşinin zamanlı zamansız istediği yiyeceği sağlamakla olumlu bir katkı yapacağını söyleyebiliriz.
Bazen beslenmedeki gereksinimler de aşermenin niteliğini belirler. Örneğin; bol protein içeren beslenme düzeni varsa şeker aşerebilir, tatlı tüketimi fazlaysa tuzlu ve ekşi (canım turşu çekiyor klasiği) aşerilebilir. Vejetaryen olan bazı gebeler artan protein ihtiyacının etkisiyle et ve et ürünleri aşerebilirler.
Eğer bir besinden tümüyle tiksinme varsa, gebeye yemesi yönünde baskı yapılmamalıdır. Onun yerine benzer besin grubunda diğer alternatifleri yemesi önerilebilir. Örneğin; kırmızı et yemekten tiksinen gebeye, aşerme dönemi bitene kadar et yerine tavuk, balık önerilebilir. En sık rastlanan sütten tiksinme ise meyveli veya sade yoğurt, dondurma ve peynir gibi gıdalar ile telafi edilebilir.”
Hamile Kadının Canı Toprak Çekiyorsa…
“Bazı gebelerin canı toprak çeker bu patolojik bir istektir ve genellikle demir eksikliği anemisinde görülür. Mutlaka doktora danışılmalıdır. Aşermenin gebeliğin şanından ve geçici olduğu düşünülmeli, gebeye şefkatli ve yapıcı davranılmalıdır.”