Hamilelikte 18. hafta

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte 18. hafta
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2014 09:00

Önümüzdeki günlerde bebeğinizin hareketlerini hissedebileceksiniz.

Haberin Devamı

Hamileliğinizin 18. haftasında vücudunuz ve bebeğinizdeki gelişmeler neler?

Bebeğiniz yaklaşık bir avokado büyüklüğünde

Bebeğinizin şu anda boyu 13–14 cm. uzunluğuna ulaştı ve yaklaşık bir avokado büyüklüğünde. Kollarını ve bacaklarını git gide daha rahat esnetebiliyor ve siz de zaten önümüzdeki günlerde hareketlerini bir hayli hissedebileceksiniz. İnce teninden bebeğinizin artık kan damarları da görülebiliyor ve kulakları her ne kadar başından çok azıcık uzak olsa da son yerlerine geldiler. Sinirlerinin etrafı miyelin denilen koruyucu bir örtü ile kaplanmaya başladı ve doğumundan sonra da bir yıl itibariyle bu oluşum devam edecek. Eğer bir kızınız olacaksa, rahmi ve fallopian (kordon) tüpleri şimdiden oluştu ve yerine yerleşmiş durumda. Eğer bir oğlunuz olacaksa da cinsel organı yavaş yavaş belirmeye başladı ama ultrasonda tam seçemiyor olabilirsiniz, çünkü saklıyordur.

Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.

Bu dönemde iştah artması sık görülebilir

Aç mısınız? Bu aralar iştahınızın artması sık görülen bir durumdur. Öğünlerinizde ve atıştırmalarınızda boş kalorili yiyecekler (Cips, patates kızartması, şeker ve benzeri tatlılar) yerine besin değeri yüksek gıdalar tüketmeye gayret edin. İştahınızın artması ve göbeğinizin büyümesi nedeniyle daha geniş ve büyük kıyafetler giymeye de özen gösterin.

Kardiyovasküler (Kalp-damar) sisteminiz büyük ölçüde bir değişikliğe uğruyor ve bu dönem (trimester) boyunca kalp basıncınız büyük ihtimalle normalden daha düşük olacak. Uzanırken ve oturur pozisyondayken ani olarak yerinizden kalkmasanız daha iyi olur, çünkü baş dönmeleri yaşayabilirsiniz.

Artık bundan sonra uzanacağınız ve yatacağınız zaman tek bir tarafınıza yana doğru yatmanızda fayda var. Düz olarak sırt üstü uzanırsanız, rahminiz damarlarınıza baskı yapabilir ve bu da kalibinize giden kanın oranının düşmesine neden olur. O yüzden rahatınız için arkanıza, kalçanızın ya da bacaklarınızın altına bir yastık koymayı deneyin.

Hala ultrasona girmediyseniz artık vakti geldi

Eğer ikinci dönem ultrasonunuza hala girmediyseniz, büyük bir ihtimalle çok yakın bir zamanda gireceksiniz. Bu acısız prosedürler, doktorunuzun bebeğinizin gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olmasına yarıyor. Ultrasonografi görüntülemeleri sayesinde, belirli doğum kusurlarının tespitine, plasenta ve doğum kordonlarını inceleyerek doğum yapacağınız tarihi ve kaç bebek taşıdığınızın tespitine kadar birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca ultrasonda bebeğinizin kendi etrafındaki hareketlerini ve başparmağını emişini de görebilirsiniz. Bizce, bu muayenelere eşinizi de götürün ve ekran görüntülerinden bir çıkış alarak, minik bebeğinizin ilk fotoğraf albümünü oluşturmaya başlayın! 

HAMİLELİĞİN 18. HAFTASINDA NELER OLUYOR

                           

HAFTA HAFTA GEBELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!