Güncelleme Tarihi:
Bebeğinizin küçük parmak uçlarında parmak izleri oluşmaya, hala incecik olan teninden gelişen organları ve damarları görünmeye ve vücudu kafasının ölçüsüne ulaşmaya başladı bile. Şu an kafası vücudunun 3’te 1’i kadar. Eğer bir kızınız olacaksa, yumurtalıklarında şu an 2 milyondan fazla yumurtası var. Bebeğiniz hemen hemen 7.5 cm boyutuna ulaştı bu da neredeyse orta boy bir mandalina kadar.
Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.
Bu, ilk döneminizin (trimester) son haftası ve böylelikle düşük yapma riskiniz baya azaldı. Önümüzdeki hafta hamileliğinizin ikinci dönemi başlıyor ve birçok kadında olduğu gibi biraz daha rahat bir döneme giriyor olabilirsiniz, sabah bulantılarınız ve bitkinlik haliniz biraz daha azalabilir. Bir iyi haber daha: Birçok çift bu dönemde libido seviyesinde bir hayli artış olduğunu da fark etmişlerdir. Doğumunuza aylar kalsa da daha şimdiden göğüsleriniz bebeğinizin besleneceği sütü üretmeye başladı.
Hamile olduğunuzda günlük 300 kadar daha fazla kaloriye ihtiyaç duyabilirsiniz. Abur cuburu bırakın ve onun yerine bir bardak süt ile birlikte yiyebileceğiniz kepekli bir tostu tercih edebilirsiniz.
Kalori hesabını tutmayın. Eğer sağlıklı besin tercihleri yapıyorsanız ve doktorunuz da kilo alımınızdan memnunsa, sayılarla boğuşmanıza inanın gerek yok.
Protein, kalsiyum ve demir sizi sağlıklı kılacak ve bebeğinizin gelişimini destekleyecek en önemli üç besin kaynağıdır.
Protein: Günde 71 gram kadar almanız uygundur. Yağsız et, yumurta, süt ürünleri, fındık, fasulye ve soya ürünleri protein bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Bu besinlerden günde 3 porsiyon, amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Uzmanlar ne kadar ve hangi balığı tüketmeniz konusunda hala tartışmalarını sürdürse de balık da protein açısından zengin bir besindir. (mega asitleri bakımından da).
Demir: Her gün 27 miligram demir almanız, hamile kadınların sıklıkla karşılaştıkları demir eksikliği anemisine yakalanma riskinizi düşürür. Hayvansal gıdalarda bulunan demir, bitkilerden aldığınız demire oranla vücudunuzda daha kolay emilir. En iyi besin kaynağı ise, yağsız kırmızı et! Eğer vejetaryenseniz ve hiç et yiyemiyorsanız, ıspanak gibi sebzelerden ya da mercimek gibi baklagillerden faydalanabilirsiniz. Eğer yeterli demir almadığınız düşünülürse, doktorunuz size demir takviyesi de yapabilir. (İpucu: C Vitamini demirin emilişini hızlandırır. Dolayısıyla C Vitamini de bol miktarda tüketmelisiniz. Turunçgiller, çilek ve tatlı biberlerde bol miktarda vardır.
Kalsiyum: 4 öğünde süt ürünlerinden alacağınız 1000 mg.lık kalsiyum, ihtiyacınız olanı karşılayacaktır. Bebeğinizin kemik ve dişlerinin gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Eğer o yeteri kadar kalsiyumu alamazsa, kemiklerinizde depolanan kalsiyumdan beslenmeye başlar ve bu da sizi zor duruma sokar.
Evet! Takviye vitaminler diyetinizdeki bazı boşlukları doldursa da sağlıklı beslendiğiniz anlamına da gelmiyor. Öncelikle, hamilelik vitaminleri gün içerisinde ihtiyacınız olan kalsiyumu size sağlamıyor. Aynı zamanda taze meyve ve sebze tüketiyor olmanız, dokularınız açısından çok önemlidir. Eğer beslenme konusunda bilgili ve sağlıklı bir kadınsanız, dengeli bir diyet uygulamalısınız. İlk döneminizde ve doğumdan önce, yeterli miktarda folik asit almanız gerektiği konusunda doktorlar hem fikir. Demiri de özellikle ikinci ve üçüncü dönemlerinizde almanız gerekir.