Güncelleme Tarihi:
Hamilelik dönemi, anne adaylarının daha hassas, duygusal ve alıngan olduğu bir dönemdir. Bebek sahibi olmanın verdiği heyecan ve sevinç, zaman zaman yerini kaygı ve huzursuzluğa bırakabilir. Bu durumda iş, eşlerin desteğine kalır. Psikolog Merve Tepeli Yürüten, bu özel sürecin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda bilgiler veriyor.
Yeni bir bebeğin gelişiyle beraber duyulan mutluluk, bebeğin doğumu ve doğum sonrası bakımıyla ilgili yaşanabilecek streslere yönelik kaygılara dönüşebilir. Bu dönemde duygular oldukça değişkenlik gösterir. Yetersizlik duyguları oldukça baskındır.
Anne adayının, bu süreçte hem fiziksel hem duygusal birtakım ihtiyaçları ortaya çıkar. Duygusal değişimlerle beraber, fiziksel değişimler de yaşayan anne adayı, yeni fiziksel durumuna uyum sağlamada, kabullenmede de sıkıntılar yaşayabilir. Bu durumda eşlere, fiziksel ihtiyaçların karşılanmasında mümkün olduğu kadar destek olmaları önerilir.
Eşten Duygusal Destek
Bu özel süreçte, anne adayının eşinden duygusal beklentileri artabilir, eşinden daha fazla ilgi ve sevgi görmeyi talep edebilir. Kendisinin hissettiği duyguların benzerini, eşinin de hissetmesini ve paylaşmasını bekleyebilir. Düşünce ve duygularının, eşi tarafından, kendisi paylaşmasa bile anlaşılmasını isteyebilir. Eşinden, bebeğin gelişiyle ilgili aynı heyecanı, kaygıyı duymasını bekleyebilir, sorgulayabilir, tepkisel davranışlarda bulunabilir.
Peki, Baba Neler Hisseder?
Tabii bu süreç baba adayı için de yeni bir durumdur. Baba, bir yandan sürece uyum sağlamaya çalışırken, bir yandan eşinin beklentilerini karşılamak için uğraşır. Kimi baba adayları “Kuvad Sendromu” (Sempatik Hamilelik) olarak adlandırılan, aynı hamile eşlerinin yaşadığı bulantı, kusma, iştah artışı, sık tuvalete çıkma gibi belirtilerle seyreden bir durumu da yaşayabilir.
Eşlere Karşılıklı Düşen Görevler
- Eşler, yeni sürece adaptasyonda yaşananları, birbirlerinden beklentilerini tartışabilmeli ve konuşabilmelidirler.
- Eşler, hamile eşlerini bu konuda yüreklendirebilir, destek olabilirler. Hamileliğin getirmiş olduğu duygusal geçişleri kabullenip, sabırlı olmalıdırlar.
- Eski kişilik özellikleri ve davranış kalıplarıyla ilgili karşılaştırmalarda bulunmayıp, değişiklikleri yeni ve farklı bir süreç olarak değerlendirebilirler.
- Çiftin yaşam standartları yeni döneme göre tekrar düzenlenebilir, bu dönemi daha rahat ve sağlıklı geçirmeye yardımcı olacak yeni aktivitelere (yürüyüş, doğum egzersizleri gibi)birlikte katılabilirler. Bebeğin gelişi ile ilgili yapılacak hazırlıklarda hamile eşlerine yardımcı olabilirler.
- Sürecin işleyişiyle ilgili problem yaşanması durumunda, çiftlerin profesyonel destek alması oldukça önemlidir. Aldıkları desteğin yardımıyla yeni yaşantılarıyla ilgili sağlıklı düzenlemeler yapabilir, bebek bakımı, anne- baba becerileriyle ilgili kendilerini geliştirebilirler.