Güncelleme Tarihi:
Kadınlar, bebeklerini emzirmek istese de göğüslerine vereceği zararlardan da ürküyorlar. Oysa yaygın inanışın aksine göğüslerdeki doğumla ilgili değişikliklerin büyük çoğunluğu emzirmeden bağımsız olarak hamilelik esnasında gelişiyor.
Doğum sonrası, emzirme olsun ya da olmasın, süt verme döneminin bitiminde meme bezleri eski haline dönecek şekilde geriliyor. Bu durum göğüslerde küçülmeye ve meme derisinde sarkmaya neden oluyor.
Gebelik ve süt verme döneminde meme bezlerinde meydana gelen hormonal değişikliklerin etkisi en az 1 yıl kadar sürer. Dolayısıyla süt verme döneminin bitimini takiben memelerin son şeklini alması için de belli bir süre beklemek gerekir. Bu dönemin sonlanmasını takiben cerrahi girişim uygun bir yaklaşım olur.
Göğüslerde Küçülme
Doğum sonrası meme hacmindeki kaybın yerine konması, protez yerleştirilmesi ameliyatı ile gerçekleştiriliyor. Kısa süreli sayılabilecek bu operasyonu, takiben günlük hayata çabuk ve zahmetsiz bir şekilde dönmek mümkün.
Meme Dikleştirme Ameliyatları
Mastopeksi (meme dikleştirme) ameliyatı ile sarkan deri fazlalıkları giderilip, göğüs daha dik bir konuma getirilirken aynı seansta uygulanacak bir protezle de arzu edilen hacim sağlanıyor.
Göğüslerde Büyüme
Hamilelik sırasında göğüslerdeki doğal hacim artışı bazı kadınlarda doğum sonrasında kalıcı olabiliyor. Böyle bir değişiklikten rahatsız olunduğu takdirde, göğüs küçültme ameliyatı öneriliyor.
Meme dikleştirme ameliyatına benzeyen bu işlemde tek fark, deri fazlalığının yanı sıra büyüyen meme dokusunun da bir miktar çıkartılarak göğse daha küçük hacimli bir şekil verilmesi. Böylece göğse doğum öncesindeki genç, diri ve dolgun görünümü kazandırılıyor.
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Prof. Dr. Atilla Arıncı