Güncelleme Tarihi:
Hamilelikle birlikte yüzünüzün bazı bölümlerinde açıklı koyulu lekeler oluştu. Neden kaynaklanır? Nasıl oluşur? En önemlisi ne zaman geçer? Hamilelik maskesi ile ilgili merak ettikleriniz…
Hamilelik Maskesi (Melazma,Kloazma)
Tıbbi olarak “Melasma” veya “Kloasma” olarak adlandırılan hamilelik maskesi özellikle yüzde daha yaygın olmakla beraber kollar ve vücut üst kısmında da görülebilen yama tarzında, düzenli veya düzensiz deri renk koyulaşmalarıyla seyreden bir tablodur.
Hamilelik maskesi denmekle beraber sadece hamilelerde görülebilen bir tablo değildir. Hamilelikteki hormonal değişiklik zemininde gelişebilmekle beraber bu şekilde hormonal değişiklikleri uyarabilen doğum kontrol hapları, adet düzenleyici ilaç kullanımları, düşük (Abortion) gibi sebeplerde bu tabloya neden olabilmektedir. Ayrıca ışık hassasiyetini artıran bazı ilaç kullanımları (Bazı antibiyotikler, nörolojik ilaçlar, ağrı kesiciler gibi), güneş öncesi yüze kozmetiklerin (Alkol, parfüm içeren) kullanımı da bu tabloyu uyarabilmektedir.
Gerçek anlamda nedeni tam bilinmemekle beraber genetik yatkınlık veya hormonal bir değişiklik zemininde fotohasasiyetin artması zemininde güneş gibi ışık kaynaklarının etkisiyle ortaya çıkan bir tablo gibi kabul edilmektedir.
Kimlerde, Ne Oranda Görülür?
Özellikle bayanlarda görülmekle birlikte erkeklerde de nadiren görülebilir. Bayanlarda hamilelik sırasında görülen formları genellikle hamilelikten sonra birden ortaya çıkabilmekle beraber, yaz aylarında devam eden gebeliklerde, gebelik sonlarına doğru da gelişebilirler.
Koyu tenli kişilerde daha şiddetli ve kalıcı olup, açık tenli kişilerde doğumdan aylar veya yıllar sonra da kendiliğinden de kaybolabilirler.
Deride kahverengi renk artması tarzında klinik olarak görülen bu tablonun 3 tipi mevcuttur. Eğer renk artışı derinin sadece üst tabakasını (epidermis) etkilemiş ise buna Epidermal Tip; eğer alt tabalalarını (dermis) etkilemişse Dermal Tip veya her iki tabakayı etkilemişse Epidermal-Dermal Tip ‘den bahsedilebilir. Epidermal tipler hemen hemen bütün tedavilere iyi yanıt verirken, Dermal ve Epidermal-Dermal Tipler tedavilere oldukça dirençli olabilir.
Tedavisi Yok mu?
Tedavide öncelikle güneşten koruyucuların yaz-kış devamlı ve düzenli kullanılması temel prensiptir. Hamilelik dönemlerinde kimyasal güneş koruyucuları yerine fiziksel (mineral) güneş koruyucuların kullanımı daha uygundur. İlaç tedavisinde öncelikle içeriğinde hidrokinon, kojik asit, azaleik asit, retinoik asit, glikolik asit içeren lokal ilaçların akşamları düzenli kullanımı şarttır. Bu ilaçlar güneş altında rengi daha da koyulaştırabilirler.
Ortalama 3–6 ay kullanımları önerilir. Epidermal yüzeysel tipler tedaviye çok iyi yanıt verirler. Dirençli olgularda bu tedavilere, sonbahar ve kış aylarında olmak üzere aylık meyve asit peelingleri, mikrodermabrazyon gibi orta derece kuvvetli tedaviler eklenebilir. Agresif tedavilerden (kuvvetli peeling, dermabrazyon, lazer) kaçınılmalıdır. Yapılması gerekirse daha az agresif lazer sistemleri (Fraksiyonel lazer gibi) ve Plasma sistemleri denenebilir. Ama tedavide ana prensip yavaş ve güvenli uzun süreli tedaviler ve mutlak güneş korumalarıdır.
Dr. Bekir Aybey