Güncelleme Tarihi:
Gelişen bir bebeğin vücut hücrelerinin çoğu proteinlerden yapıldığı için, tüm besin grupları gibi proteinlere dikkat edilmelidir. (Yumurta, et, hindi, tavuk, balık, süt, peynir, yoğurt, kuru baklagiller ve ceviz/fındık/badem gibi kuruyemişlerde bulunur.)
Bebeğin ve annenin sağlığı, bebeğin zihinsel ve bedensel gelişimi için gerekli olan folik asit, kuru fasülye, mercimek, ceviz, ıspanak ve buğday zengin kaynaklarıdır.
B12 vitamini: Bilişsel fonksiyonlarda görev alan B12 vitamini için süt, peynir, balık zengin kaynaklardır.
A Vitamini: Havuç, kayısı, yumurta ve ıspanak zengin kaynaklarıdır. D ve C Vitaminleri çok önemlidir.
Demir: Kan yapımında görev alan demirden zengin kaynaklar, yumurta, pekmez, tahin, ıspanak, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru baklagillerdir.
Kalsiyum: Kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum, süt ve ürünlerinde zengindir.
Çinko: Bebekte büyüme yetersizlikleri, ölü doğumlar ve doğumsal anomaliler görülebilir. Peynir, badem, ceviz, buğday ve bulgurda zengin olarak bulunur.
İyot: Yetersizlikleri düşük ve ölü doğumlara neden olabilen iyot, balık ve deniz ürünlerinde, tavukta, beyaz peynirde, kuru baklagiller, yumurta ve sütte zengin olarak bulunur.
Bahsettiğimiz mineraller de mutlaka yeterli miktarlarda alınmalıdır. Tüm bu vitamin ve minerallerde eksiklik söz konusu ise doktorunuz gözetiminde dışarıdan ek olarak verilmelidir.
Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengeli alımı, bebek gelişimi için çok önemlidir. (Özellikle, somon, uskumru gibi yağlı balıklar, zeytinyağı, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler gibi besinler) beslenmede mutlaka yer almalıdır.
Her gün tüm besin gruplarından yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Kafein aşırı tüketilmemeli, kafein içeren çay, kahve yerine süt, ayran, şekersiz komposto, taze meyve suyu gibi besinler tüketilmelidir. Ayrıca yeşil çay da tüketilmek isteniyorsa kafeinsiz olarak tercih edilmelidir.
Hamilelikte sıklıkla yaşanılan, kabızlık problemini önlemek için posa içeren besin tüketimine, yeterli su içmeye ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir. Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, hamilelikte oluşabilecek olan ödemi azaltmak için mutlaka yeterli su tüketilmelidir. Herhangi bir ilaç, vitamin veya mineral kullanılmadan önce kesinlikle doktora danışılmalıdır. Kilo alımı düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir çünkü eksik veya fazla kilo alımının sakıncalı olabileceği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu.