Güncelleme Tarihi:
40 hafta süren hamilelik serüveninizin ikinci ayında bebeğinizin gelişimi ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntılar...
5. HAFTA
BEBEĞİNİZ BİR SUSAM TANESİ KADAR
Rahminizdeki embriyo, hızla büyüyor. Bebeğiniz bu haftada yaklaşık bir susam tanesi büyüklüğünde ve insandan çok minicik bir kurbağa yavrusuna benziyor. Şu an vücudu üç tabakadan oluşuyor . Ektoderm (iç deri), mezoderm (orta deri), endoderm (dış deri). Bunlar sonraları organ ve dokuların formlarını oluşturacaklar.
Bebeğinizin beyin, omurilik, omurga ve sinirlerinin filizleneceği Nöral Tüp (Sinir Yolu), ektoderm denilen en üst tabakada gelişmeye başladı. Bu tabaka aynı zamanda onun deri, saç, tırnak, meme, ter bezi ve diş minelerinin gelişimini sağlar. Kalp ve dolaşım sistemi, orta tabaka yani mezodermde şekillenmeye başlar. (Hatta bu hafta bebeğinizin minik kalbi haznelere bölünmeye, atmaya ve kan pompalamaya başlıyor.) Üçüncü tabaka yani endoderm ise, bebeğinizin akciğer, bağırsak, tam gelişmemiş idrar sistemi, karaciğer, tiroit ve pankreas gibi organlarını şekillendirir. Bu sırada, bebeğe gıda ve oksijen sağlayan plasenta ve göbek bağı ise, görevini yapmaya devam eder.
3. bölümde ise akciğerlerin yerleri, bağırsaklar ve idrar yolları gelişecektir. Aynı anda bebeğin gelişiminde bunlar olurken plasentada da değişimler ve yeni oluşumlar meydana gelmektedir. Bebeği besleyecek ve oksijenin bebeğe ulaşmasına yardımcı olacak, CV adı verilen doku ve kordon bağı fonksiyonlarına başlamıştır.
Eğer hala bir hamilelik testi yaptırmadıysanız 5. hafta testi yapmak için uygun bir zamandır. Böylece bir sağlık danışmanıyla irtibata geçip, bebeğin ve sağlıklı bir hamilelik geçirmenin gereklerini konuşup bilgi alabilirsiniz.
5.hafta
6.HAFTA
GÖZLERİ, KULAKLARI VE BURNU OLUŞMAYA BAŞLADI
Bu haftanın en büyük gelişimi; bebeğinizin öpmeye doyamayacağınız gözleri, kulakları ve burnu oluşmaya başlar. Eğer rahminizi görebilirseniz, bebeğinizin büyük kafasının, siyah küçük noktacıklar halinde gözüken gözlerinin ve burun deliklerinin oluşmaya başladığını fark edebilirsiniz.
Oluşmaya başlayan kulakları kafasının iki yanında çukur halinde, kolları ve bacakları ise, çıkıntı gibidir. Kalp atışları dakikada 100 ile 160 arasındadır ki bu da sizin atışınızın yaklaşık 2 katı kadardır. Tüm vücudunda kan akışı da başlar. Bağırsakları gelişir ve ciğerleri oluşturacak doku filizleri ortaya çıkmaya başlar. Beyni, kasları ve kemikleri gibi, hipofiz bezi de oluşmaya başlar. Şu anda bebeğinizin bir mercimek tanesi kadardır.
6.hafta
7. HAFTA
YAKLAŞIK 1CM BOYUNDA
Bu haftanın büyük haberi, minik bebeğinizin gelişen kol ve bacaklarında el ve ayaklarının ortaya çıkmasıdır. Yalnız bunlar sizin tutmak ve gıdıklamak için hayalini kurduğunuz küçük tombul el ve ayaklar değil, şu an için bir yüzgeçe benzeyen organlardır.
Bebeğiniz teknik olarak hala bir embriyodur ve kuyruk kemiğine bağlı bir eklenti gibi gözüken küçük bir kuyruğu vardır. Bu kuyruk 5 hafta içinde yok olur ve bu rahminizde küçülen tek şeydir. Bebeğiniz geçen haftaya göre iki kat büyüklüğe ulaştı ve şu an 1 cm boyunda yani bir böğürtlen kadar.
Eğer rahminizden içeriye bakabilseydiniz; onun minicik gözlerini (şu an renkleri bellidir) kaplayan göz kapağı çukurlarını, burnunun ucunu ve kağıt kadar ince olan derisinin altından geçen minik damarlarını görebilirdiniz.
Beyninin her iki tarafı da gelişiyor ve ilik kemiği şekillenip alyuvarları üretmeye başlayana kadar, karaciğerleri bu görevi üstleniyor. Şu anda onun sindirimine yardımcı olacak insülin hormonunu üretecek olan pankreası ve apandisi de var. Küçük bedenine besin ve oksijen taşıyan bağımsız kan damarı gibi olan, göbek bağına bağlanmış bağırsaklarında bir düğüm vardır.
7.hafta
8 HAFTA
CİNSİYETİNİ ÖĞRENMEK İÇİN BİRAZ DAHA SABIR
Bebeğinizin el ve ayaklarından perde şeklinde parmakları çıkmaya başladı bu hafta. Yavaş yavaş nefes borusu genişlemeye, kuyruğu da yok olmaya başlar. Beyninde, sinir yollarını şekillendiren sinir hücreleri oluşmaya ve kollara ayrılmaya başlar.
Şu an bebeğinizin cinsiyetiyle ilgili hayaller kuruyor olabilirsiniz ancak biraz daha sabretmek zorundasınız. Çünkü bebeğinizin dış genital organları henüz oluşmadı. Bir fasulye tanesi kadar olan bebeğiniz, siz her ne kadar hissedemeseniz de artık hareket ediyor ve yer değiştiriyor.
8.hafta
Not: Her bebek rahimde bile farklı bir gelişim gösterebilir. Bu bilgiler, bebeğinizin gelişimi hakkında size genel bir fikir vermesi amacıyla verilmiştir.
Bebeğinizin 40 hafta boyunca hafta hafta gelişimini öğrenmek için tıklayın!