Güncelleme Tarihi:
Hamilelerin oruç tutması hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığını önemli derecede etkiler. İnsanoğlu uzun süre açlığa dayanabilirken, gebe olanlar için bu sürenin üçte bir oranında daha kısa olduğunu belirten Op. Dr. Serhat Partalcı, hamilelerin günde 4-6 öğün yemek yemesi gerektiğine de dikkat çekti.
Hamilelerde beslenmenin zayıf olması, düşük şeker ve yağ hücrelerinin yıkımına, bu yıkımın da kanda keton cisimciklerinin artmasına ve bebeğe geçmesine sebep olur. Bu durum, bebekte nörolojik ve psikolojik yan etkiler oluşturabilir. Oruç tutan anne adaylarında uzun süre açlık; halsizlik, sinirlilik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi sorunlar yaratabilir.
Gebelik hormonları ve karında büyüyen rahmin oluşturduğu baskı nedeniyle, mide-bağırsak sisteminde problemler yaşanabilir. İlk aylarda bu problemler ağırlıklı olarak kusma ve bulantı şeklinde gelişir. Kusma, potasyum kaybına sebep olduğundan muz, üzüm, kuru kayısı gibi meyveler yenmelidir. Sahur ve iftar vakitlerinde fazla besini, depolama çabası anne adaylarında hazımsızlık ve kilo artışı gibi şikayetlere neden olur. Sahur yapmamak, aç oruç tutmak ise daha ağır yan etkilere sebep olur.
Mutlaka Oruç Tutmak İsteyen Anne Adaylarına Öneriler
- Gündüz saatlerinde mümkün olduğunca dinlenin.
- İftar ve sahur arasında gıdaları dengeli şekilde alın.
- Sık aralıklarla ve küçük porsiyonlarla protein, karbonhidrat tüketin.
- Bol sıvı tüketin.
- Kızartma gibi sindirimi zor, çok şekerli, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durun.
- Ara öğünler için meyve yeyin.
- Sahuru ihmal etmeyin.
- Yemek yedikten hemen sonra yatmayın, 2 saat geçmesini bekleyin.