Güncelleme Tarihi:
“Düzenli egzersiz yapmak modern tıpta oldukça önerilen bir yöntemdir. Gebe kalmadan önce düzenli egzersiz yapan gebelerin hamile kaldıklarında spor yapmaya devam etmemeleri için hiçbir neden yoktur, normal seyrinde giden gebeliklerde yapılan sporun birçok yararı vardır” diyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Hülya Erdem Biçmen, konu ile ilgili önemli ayrıntılara değindi.
Egzersizin hamilelere faydaları
Egzersiz yapan gebelerin kalp ve damar sistemleri, dolaşım ve hatta sindirim sistemleri egzersiz yapmayanlara göre daha iyi çalışır, kilo kontrolüne yardımcı olur, stresi azaltır. Gebelerin çoğunda görülebilen kramplar, bacak kalça tutulmaları, bel ağrıları, uyku şikayetleri, gerginlik, varis ve hemoroit gibi şikayetler egzersiz yapan gebelerde daha az görülür. Normal doğum için gereken kas kuvvetini artırarak normal doğuma yararlı olduğu da aşikardır. Kurallara uyulduğu sürece gebeleri egzersiz yapmaya teşvik etmek gerekir.
Hamilelikte hangi egzersizler uygundur?
Gebeler yürüme, yüzme ve hafif tempoda koşu yapabilirler. Topla oynanan tüm sporlar, hızlı koşu, açık havada bisiklete binmek, kayak, binicilik, atlama, dalma, savunma sporları ve ağırlık kullanarak kasları zorlayan egzersizler karına darbe alma olasılığı ve gebelikte değişen denge sorunları yüzünden önerilmez
Egzersiz yaparken bunlara dikkat!
- Anne adayı önceki gebeliklerinde düşük, erken doğum, preklampsi veya başka sorunlar yaşamışsa egzersiz kararını ve sınırlarını doktor belirlemelidir. Kardiolojik, solunum sistemi veya böbrek fonksiyonları için sorun yaşayan gebeler ayrıca kapsamlı bir dahiliye ve kardiyolojik incelemeden sonra egzersiz izni almalıdır.
- Yavaş yavaş artırmak suretiyle haftada 3-4 kez, 20 dakika ile 60 dakika arası izin verilen egzersizler yapılmalıdır.
- Yapılan sporun gerektirdiği türde giyinilmelidir. Örneğin; dar olmayan, ter emici organik eşofmanlar, bileği koruyan yürüyüş için tasarlanmış spor ayakkabılar gibi… Islak mayo ile beklenmemeli eğer havuzda yüzülüyorsa kloru arındırabilmek için beklemeden hemen duş alıp kurulanmalıdır.
- Fazla ağır olmayan bir yemek yedikten 2 saat sonra spora başlanmalı gerek egzersiz sırasında gerek sonrasında bol bol su içilmelidir.
- Ani hareketlerden sakınmalıdır çünkü denge sorunları ve eklemlerdeki esneklik değişimleri gebelerde olağandır. Böylece istenmeyen yaralanmalardan korunulur.
- Nabız takibi yapılmalı 130’un üstüne çıkılmamalıdır.
- Eğer karında ağrılar, vajinal kanama, çarpıntı, nefes darlığı, bebek hareketlerinde anormallikler, kol ve bacaklarda tutulmalar, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlerden biri bile olursa egzersiz kesilmeli, dinlenmeli ve doktorunuzu haberdar etmelisiniz.