Güncelleme Tarihi:
1. Gebe kalmaya karar verildiğinde ilk dikkat edilmesi gereken yeterli sayıda cinsel ilişkiye girildiğinden emin olmaktır. Spermin yaşam ömrü 3-5 gün olduğu için, haftada 3 kez ilişkiye girmek yeterli görülür. En kaliteli sperm üretimini sağlamak için ise önerilen ilişki, gün aşırıdır. Sperm sağlıklı, güçlü ve bol olduğunda yumurtayı döllemekte en iyi atışı yapar. Partneriniz birkaç önlemle kısa sürede gebe kalmanıza yardımcı olabilir.
2. Araştırmalar her gün tüketilen alkolün testosteron seviyesini ve sperm sayısını azalttığı, anormal sperm miktarını artırdığını gösteriyor. Bu nedenlerle alkol tüketimi kesilmelidir.
3. Tütün ve bağımlılık yapan, keyif verici ilaçlar sperm fonksiyonlarında azalmaya neden olur.
4. Çinko, folik asit, kalsiyum, vitamin C ve D’den zengin gıdaların tüketilmesi bol, güçlü ve kıpır kıpır spermlerin yaratılmasına yardımcı olur.
5. Spermler vücut dışında bulunan testisler tarafından üretilir. Sauna, hamam ve sıcak banyolar spermlerin ölmesine neden olabilir. Bu nedenle vücut çok sıcak ile temas halinde olmamalıdır.
6. Kolay gebe kalmada ikinci dikkat edilmesi gereken kural, yumurtlama zamanının hesaplanmasıdır. Bu zamanı hesaplamak için kendi döngünüzü tanımanız gerekir. Gebe kalma zamanı her ay için sadece 6 gündür. Bugünler yumurtlamadan 5 gün önce ve yumurtladığınız gündür. 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama, adetin başladığı günden yaklaşık 12-14 gün sonra gelişir. Yumurtanız sadece bir gün yaşar. Ovülasyondan 24 saat sonra döllenme zamanınızı kaybedersiniz. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki; yumurtlamanın 6 gün öncesinde başlayan ilişki, gebe kalma şansını önemli ölçüde artırır.
7. Yumurtlamanın takip edilmesi vücut ısısının artışı (0.4-1 derece), vajinal akıntıda artma ve yumurtlama kitleri ile yapılabilir. Adeti uzun aralıklarla olan kadınlarda yumurtlama zamanın tespit edilmesi zor olduğundan önerilen adet bitiminden 21-24 gün sonrasına kadar gün aşırı ilişkidir.
8. Gebe kalmayı kolaylaştırıcı diğer bir yol ise stresten uzak kalmaktır. Streste salgılanan vücut enzimleri, kadınlarda her ay gebelik oranlarını yüzde 12 oranında azaltır. Stres bu etkiyi yumurtlamayı erteleyerek ve uzun adet periyotlarına neden olarak yapar. Yine erkek üzerinde boşalma problemlerine neden olarak gebe kalma oranını azaltır.
9. Eğer gebelik öncesi doğum kontrol hapı kullanıyorsanız bıraktıktan sonra vücudunuzun normale dönmesi birkaç ay alabilse de asıl inanılan hapı bıraktıktan hemen sonra gebe kalma şansınızın daha yüksek olduğu yönündedir.
10. Sonuç olarak sağlıklı beslendiğinizde, sigara ve alkolü bıraktığınızda stresten uzaklaştığınızda gebelik şansınız yükselir. Düzenli ilişkiyle çiftlerin 10’da 9’u bir yıl içinde gebe kalır. 35 yaş altında bir yıl, 35 yaş üzerinde 6 ay düzenli ilişkiye rağmen gebelik görülmezse mutlaka doktora danışmak gerekir. Önemli olan uygun şartlarda sperm ve yumurtanın mucizevi buluşmasıdır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Cevahir Tekcan
[fotogaleri=1536]