Güncelleme Tarihi:
Oje sürerken halınıza döküldüğünde telaşlanmanıza gerek yoktur. Halıdan ojeyi çıkarmak için yöntemler mevcuttur.
Halıdan Oje Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıya dökülmüş olan bir ojeye müdahale etmeden önce halının bakım talimatlarına bakılması gerekmektedir. Hatta üretici firma ile de irtibata geçerek bu bakım talimatlarını sorabilirsiniz.
Eğer bir halıya oje döktüyseniz ilk önce yapmanız gereken işlem aseton dökmektir. Bir süre bekledikten sonra kağıt havlu ile ovalayarak çıkartabilirsiniz. Bu işlemden önce asetonu ilk önce halınızın ufak bir bölümüne deneyin. Halınıza herhangi bir zarar gelmemesi için ilk denenmesi oldukça önemlidir. Bu işlemden sonra halınızı plastik bir silgi ile silin.
Eğer oje lekesi halı üzerinde kuruduysa belli miktar saç spreyi sıkın. Daha sonra sabunlu ılık bir su ile lekeyi silerek çıkartın.
Halının ufak bir noktasında oje çıkartısı deneyin. Çünkü bu oje çıkartıcı halınızın rengine zarar verebilir. Ufak bir noktada deneyerek bunu test etmenizde fayda vardır. Özellikle koyu bir renk halıya sahipseniz bu test oldukça önemlidir. Halının üzerinde elyafa zarar gelmemesi ya da halının renginde herhangi bir bozulma olmaması için denenmesi oldukça önemlidir. Oje lekesi için bu işlemlerin yapılması gerekmektedir:
Desensiz ve beyaz bir kağıt havluya, bir beze ya da pamuğa aseton dökmelisiniz. Bu işlemden önce halının ufak bir noktasında deneme yapılması daha iyi olacaktır. Hatta bu işlem için asetonsuz oje çıkartıcı kullanmak daha iyi güvenlidir. Bu asetonsuz oje çıkartıcısının etkisi daha azdır ama halıya verecek olan zarar da azdır.
Asetonu bir havluya döktükten sonra halı üzerinde dökülmüş olan oje bölümüne bastırarak tamponlama işlemi yapılmalıdır.
Havlu ya da kullandığını diğer bir malzeme ojeyi emdikçe elinizde olan havluyu değiştirin ve işlemi tekrarlamaya devam edin.
Ağartıcı içermeyen bir deterjanı bir bardak ılık su ile karıştırın. Bu hazırladığınız karışımı başka bir kağıt havlu ya da pamuk üzerine dökün ve halıda olan oje lekesini tamponlamaya devam edin. Oje lekesinin bu işlem ile emilmesine yardımcı olun.
Ardında temiz ve ılık bir su ile lekenin olduğu yeri durulayın.
En son olarak da halının üzerinde kalan bu nemi temiz ve kuru bir havlı yardımı ile bastırarak alın. Halı kuruma işlemi tamamladıktan sonra halıyı süpürün. Halı böylelikle eski haline gelecektir.
Halıdan Kurumuş Oje Lekesi Çıkarma:
Eğer halınızda eski ve kurumuş bir oje lekesi var ise bazı yöntemler ile bu lekeden kurtulmanız mümkündür. Bu yöntem şu şekildedir:
Ojenin fazla olan bölümünü bir bıçak ya da kaşık yardımı ile çok dikkatli bir şekilde kazıyın.
Eğer bu kazıma işleminde oje kalıntıları çıktıysa süpürge ile süpürün.
Daha sonra aseton ya da asetonsuz oje çıkartıcıyı bir pamuk, havlu ya da bez üzerine dökün ve lekenin olduğu yere yavaş bir şekilde tamponlama işlemi yapın. Bu işlem halı üzerinde olan lekeyi emmeye başlayacak. Elinizde olan havlu, pamuk ya da bezi aralıklar ile değiştirin ve işleme devam edin.
Arkasından bir kaşık ağartıcı içermeyen bir deterjan ile ılık suyu karıştırarak halıya uygulayın. En sonunda da halıyı temiz ılık bir bez ile silin ve kurutmaya bırakın.