Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2015 13:03
Bu yiyeceklerle unutkanlığa meydan okuyun!
Unutkanlık artık çağın hastalığı denebilecek bir noktada. Hızlı bilgi alışverişi, teknolojik pratikliğin getirdiği üşengeçlik, stres ve yoğunluğa bağlı konsantrasyon eksikliği birtakım bilgileri hatırlayamamaya ortam hazırlıyor. Beynimiz her gün yeni bilgilerle doluyor. Kimisi yerini koruyabiliyor, kimisi bir gün sonra uçup gidiveriyor. Unutkanlığa meydan okumak, hafızanızın gücünü doruk noktasına çıkarmak için bu besinlerden yardım alın!
BALIK
- Balık etinde yok yok. Balıkların hafızasının pek iyi olmadığı bilinse de insan hafızasına olumlu etkileri bir hayli fazla.
- A, B, K, D ve E vitaminlerinin yanı sıra Omega-3 gibi doymuş yağ asitleri önemli bir yer tutuyor.
- Beyin ve sinir sisteminin çalışmasını iki kat iyileştirerek daralmış damarların beslediği dokulara daha fazla oksijen gönderebiliyor.
- Kalsiyum, magnezyum, selenyum, demir ve fosfor gibi mineraller de unutkanlığı önleyen etkenler arasında.
- Uzmanlar Alzheimer tehlikesi yaşayanlar için balığın düzenli olarak tüketilmesini öneriyor.
- Hafızayı güçlendirici etkiye sahip balıklar arasında ise ton balığı ve somon bulunuyor.
- Özellikle Omega-3 açısından zengin ton balığının haftada en az iki kere tüketilmesi gerekiyor.
DEMİR
- Minerallerin metabolizmaya sağladığı faydanın yanı sıra zihninize, beyin fonksiyonlarınıza olan etkileri de yadsınamayacak kadar büyük.
- Demir, oksijenin beyne gitmesine yardımcı olarak algıyı, konsantrasyonu ve dikkati iyileştiriyor.
- Demir eksikliği olan kişilerde beyin hücreleri görevini tam olarak yerine getiremez ve şikayetler ortaya çıkmaya başlar. Demir eksikliğinizin olup olmadığını kan testiyle öğenebilirsiniz.
- Takviye yapabileceğiniz gibi demir oranı yüksek önemli besin gruplarından da yardım alabilirsiniz.
- Tavuk, dana eti, tahin, fındık, Antep fıstığı, kabak çekirdeği, ıspanak, mercimek, fasulye, nohut demirin en yüksek olduğu gıdalardan…
KEPEKLİ TAHILLAR
- Hatırlamanın, algının ve konsantrasyonun temelinde beyne oksijen gitmesinin büyük önemi olduğunu biliyorsunuz… Beynin yeterli düzeyde oksijen alabilmesinde kan akışının düzenli olmasına ihtiyaç vardır.
- Kötü kolesterolü engelleyerek kan akışını negatif yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı kalkan görevi gören tahıllı ürünler hafızanız için de büyük önem taşıyor.
- Yulaf ezmesi, tahıllı ekmekler, kepekli gıdalar ve kahverengi pirinçlerle hafızanıza ve algınıza iyilik yapmış olacaksınız.
- Hem kilo kontrolünüz hem de güçlü bir hafıza için beyaz ekmekten uzak durarak tam tahıllı ekmeklere yönelebilirsiniz.
MEYVE
- Sebze sevmeyenlere göre biraz daha sempatik ve yenilebilir gelen meyveler, belleği güçlendirmesiyle bilinen antosiyanin maddesi içeriyor.
- Beyni koruyarak hafıza sistemine yarar sağlayan meyveler arasında böğürtlen, çilek, yaban mersini, kivi, portakal, üzüm, elma yer alıyor.
- Özellikle çekirdekleriyle ve posasıyla yediğiniz zaman daha faydalı hale gelen meyveler, antioksidan bakımından da oldukça zengin.
ÇİKOLATA
- Evet, yanlış duymadınız. Çikolata… Yediğinizde iyi hissettiren, mutluluk hormonu salgılamanızı sağlayan çikolatalar hafızanız için de aynı etkiyi gösteriyor diyebiliriz.
- Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Kakao miktarının yüzde 70 olduğu çikolataları tercih etmelisiniz.
- Yüksek kakao miktarlı çikolatalar beyin fonskiyonlarını etkin hale getiren endorfin yayılımını artırıyor.
- Kilo almamak adına şeker oranı düşük, kakao oranı fazla çikolatalardan ileri gitmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.