“Gyrotonic” ile esnek ve ritmik bir beden

Güncelleme Tarihi:

“Gyrotonic” ile esnek ve ritmik bir beden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2015 14:57

Kas ve iskelet sistemini güçlendiriyor, vücudu gevşetiyor.

Haberin Devamı

Macar asıllı balet Juliu Horvath tarafından geliştirilen “gyrotonic” sisteminde vücut hem önden hem yandan hem de enlemesine 3 boyutlu hareketlerle çalıştırılıyor. Egzersizlerin 3 boyutlu olarak uygulanması hareket kabiliyetinin gelişmesini, sinir sisteminin çok yönlü çalışmasından kaynaklı olarak kuvvetlenmesini sağlıyor.

DANS ATMOSFERİNDE DERS

Gyrotonic'e yeni başlayan bir kişi için hareketler basitten karmaşığa doğru öğretiliyor. Nefesin hareketlerle senkronize şekilde kullanılması kişinin bedenini daha akıcı, ritmik ve işlevsel olmasını sağlıyor. Egzersizlerin böyle ardı ardına ritmik olarak geçişli bir şekilde uygulanması dersi bir dans atmosferine dönüştürüyor. İlerleyen seviyelerde gyrotonic müzik eşliğinde de yapılabiliyor.

“Gyrotonic” ile esnek ve ritmik bir beden

Haberin Devamı

KAS VE İSKELET SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Gyrotonic yaşı, fitness seviyesi ne olursa olsun herkes tarafından uygulanabiliyor. Gyrotonic ile kas ve iskelet sistemleri güçlenirken aynı zamanda zihinsel ve bedensel olarak da dinlenilebiliyor. Metod aynı zamanda profesyonel sporcular, dansçılar için de ileri seviye egzersizleri içeriyor. Ayrıca hamileler de gyrotonic yaparak doğuma hazırlanabiliyorlar. Eğer hamilelik öncesi anne adayı düzenli egzersiz yapıyorsa, hamile kaldığında da kesintisiz şekilde birinci aydan itibaren doğuma kadar bu çalışmalara katılabiliyor.

“Gyrotonic” ile esnek ve ritmik bir beden

ESNEKLİĞİ VE KUVVETİ AYNI ANDA VÜCUDA KAZANDIRIYOR

Gyrotonic çalışmasının bize en önemli faydası hafif ve dingin yapısı sayesinde vücudun doğal şekilde hareket etmesini sağlayarak öncelikle gevşetmek ve rahatlatmaktır. Çünkü biliyoruz ki stresli, gergin ve katılaşmış kaslar kuvvetlenemez. Gyrotonic'te tüm beden kasları rahatlar, doğal bir formda hareket etmeyi öğrenir aynı zamanda kuvvet kazanır. Ardından egzersizler giderek zorlaşsa bile vücut buna uyum sağlar. Gyrotonic hem esnekliği hem kuvveti aynı anda vücuda kazandırıyor. Ayrıca vücudun çok yönlü çalışması sinir sistemini kuvvetlendirir. Bu da ileri yaşlarda sıklıkla görülen beden hafızası, koordinasyon ve denge kaybının yaşanmasının önüne geçer.

Haberin Devamı

“Gyrotonic” ile esnek ve ritmik bir beden

GYROTONİC İLE PİLATES ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Gyrotonic ve pilates birbirlerinden tamamen farklı iki ayrı egzersiz sistemidir. Farklarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Pilates, omurgayı doğal açılarında hizalayarak çalıştırırken gyrotonic omurganın her yöne hareket edebilmesi için gereken eklem boşluğunu sağlamaya odaklanır. Bu anlamda pilates daha stabil, gyrotonic ise daha hareketli bir çalışma olarak tanımlanabilir.
  2. Gyrotonic'te hareketler daha çok koordinasyon ve ritim becerisine dayalıdır. Daha karmaşıktır, dairesel ve helezonik hareketler kullanılır. Beyin bu tip hareketleri çizgisel hareketlere göre daha güç algıladığından öğrenme süresi pilatese göre daha uzundur.
  3. Pilates kaslarda direnç oluşturmak için yay sistemini kullanır. Gyrotonic bedenin doğal hareket edebilmesi esasına dayalı olduğu için makara sistemini kullanır. Bu sistemde vücut çok hafif bir direnç ile kendi içsel enerjisini kullanarak çalışır.
  4. Şöyle bir karşılaştırma da yapabiliriz; pilates karada hareket etmek ise gyrotonic su içinde hareket etmek gibidir.

Gyrotonic Uzman Eğitmeni Fatma Nur Bilgin 

BAKMADAN GEÇME!