Güvenli seks

Güncelleme Tarihi:

Güvenli seks
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Güvenli seks için alınabilecek önlemler nelerdir?

Haberin Devamı

Güvenli veya korunmalı seks konusunda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Emanetoğlu'nun önerilerine kulak verin...

Özellikle 80 li yılların sonunda AİDS hastalığının yaygınlaşması sonucu güvenli seks kavramı etkili olmaya başlamıştır. Bu şekilde hem cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunulur, hem de istenmeyen gebelikler önlenmiş olur. Özellikle AİDS üzerine yoğunlaşıldığı için prezervatif kullanımıyla sadece AİDS ten korunulduğu düşünülmektedir. Oysa güvenli seks ile sadece AİDS ten değil, diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korunulur. Ancak unutulmamalıdır ki, her türlü cinsel ilişkide(anal, vajinal ve oral), cinsel yolla geçen hastalıklara karşı risk vardır.

Güvenli seks için alınabilecek önlemler nelerdir?

* Otoerotizm denilen, kendi kendine cinselliği yaşamak güvenli bir yoldur. Mastürbasyon(elle doyum), telefonda veya internette sanal seks ile, başkasının vücut sıvıları olmadan doyuma ulaşabilirsiniz.

* Cinsel aktivite sırasında kan, vajinal sıvı ve meniyle teması engellemek amacıyla kullanılabilecek değişik malzemeler vardır. Bunlardan birisi de prezervatiftir. Cinsel ilişki sırasında penise takılır. Genelde lateksten üretilmiştir. Bazen poliüretan yapıda da olabilir.

* Kadın prezervatifinin ise cinsel ilişkiye girmeden önce vajinaya yerleştirilmesi gereklidir.

* Eğer elde kesik veya yara gibi mikroorganizmaların girebileceği açık bir yer varsa, vajinal sıvı veya meniyle, cinsel yoldan geçen mikroorganizmalar buradan da vücuda girebilirler. Bu durumlarda medikal eldiven takmak faydalı olabilir.

* Tek eşlilik, eğer her iki kişide de hastalık yoksa güvenli seks için iyi bir yoldur. Ancak eşlerden biri diğerini, hasta bir kişi ile aldatıyorsa, enjeksiyonlu uyuşturucu madde bağımlılığı varsa veya daha önceki ilişkilerinden geçmiş bir hastalığı varsa diğer eş için riskler devam edecektir.

* Cinsel ilişki yaşama ihtimali olduğunuz kişiyle, güvenli seks konusunda önceden konuşmak oldukça mantıklı bir yaklaşımdır. Hangi yöntemi kullanacağınıza karar vermeden önce ateşli döneme geçerseniz, bu durum hastalık kapma yönünden sizin riskinizi artırabilir.

* Cinsel ilişkiden önce ve cinsel ilişki sırasında alkol ve uyuşturucu madde kullanmaktan kaçının. Çünkü bilinciniz azalır, yanlış kararlar verebilir ve güvenli seks yapamayabilirsiniz.

* Eğer çok sayıda cinsel partneriniz varsa, düzenli kontrol yaptırmanız çok önemlidir. Çünkü özellikle AİDS hastalığının belirtileri çıkana kadar uzun bir süre HIV pozitif olabilirsiniz. Eğer kendinizde alışılmadık bir belirti hissederseniz hemen doktorunuza başvurmanızda da fayda vardır.

Etkisi Olmayan Yöntemler Nelerdir?

Bariyer yöntemleri dışındaki bütün doğum kontrol yöntemleri, cinsel yolla geçen hastalıkları önlemede etkisizdir. Bazı sperm öldürücü maddelerin cinsel yolla geçen hastalıkları engellediği iddia edilse de, bu doğru değildir. Geri çekme yöntemi, meni her ne kadar içeriye boşaltılmasa da hastalık bulaşması açısından güvenli bir yöntem değildir. Meninin boşalmasından önce gelen sıvıda da mikroorganizmalar bulunur. Bu da risk yaratır. Ayrıca cilt bütünlüğünün bozulduğu cinsel bölge veya vücudun herhangi bir yerinden de mikroorganizmanın bulaşma ihtimali yine vardır.

Anal Seksin Tehlikeleri Nelerdir?

Korunulmadan yapılan anal sekste de oldukça yüksek riskler vardır. Araştırmalar, anal seksin sadece eşcinsel erkekler arasında değil, kadın-erkek ilişkisinde de tercih edildiğini göstermiştir. Anal seks sırasında prezervatif genelde kullanılmamaktadır. Oysa anal seks, vajinal sekse göre daha risklidir. Çünkü buradaki doku, cinsel ilişki sırasında daha kolay zedelenebilir. Böylece oluşan küçük bir sıyrıktan bile mikroorganizmanın girmesi daha kolay bir hale gelir. Bu yüzden güvenli seks yapmak, burada daha önemli durumdadır. Her şeyden önce prezervatif kullanmanın çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca yağ bazlı kayganlaştırıcılar latekse zarar vererek etkisini azaltabilirler. Bu yüzden su bazlı kayganlaştırıcılar kullanılmalıdırlar. Latekse alerjisi olanların kullandığı lateks dışındaki örneğin poliüretan prezervatifler ise hem yağ hem de su bazlı kayganlaştırıcılar için uygundurlar. Seks oyuncakları kullanılırken de prezervatifler takılı olmalıdır. Çünkü oyuncakların hijyeni açısından bu önemlidir. Paylaşılan oyuncaklar, enfeksiyonun bulaşmasında aracı olabilirler. Kullanılan seks oyuncaklarının, daha sonra temizleyicilerle temizlenmesi gereklidir.

Akılda Tutulması Gerekenler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sadece cinsel ilişki sırasında geçmezler. Yani güvenli seks yaparak veya cinsellikten uzak kalarak bu hastalıklara yakalanmayacağınızın garantisi yoktur. Örneğin, HIV enjeksiyon, kan nakli, dövme yaptırma, küpe veya vücut piercinglerini takma sırasında da bulaşabilir. Bazı diş tedavileri veya hastanede tedavi sırasında da hijyenik olmayan malzemelerle bulaşma ihtimali vardır. Hatta sağlık sektöründe çalışan kişilerde, kazayla iğne batması sonucunda HIV bulaşma vakaları az değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!