Güvenli Gıda Ne Demektir?

Güncelleme Tarihi:

Güvenli Gıda Ne Demektir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2010 00:00

Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı sağlıklı ve güvenli besinlerin tüketilmesidir.

Haberin Devamı

Sağlıklı yaşamın temeli sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı da sağlıklı, güvenli besinlerin tüketilmesidir.

Güvenli gıda aslında sağlıklı gıda anlamına gelir. Güvenli (sağlıklı) gıda besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan bozulmamış gıda maddesi demektir.

Mikroorganizmalarla kontamine olmuş(bulaşmış) gıdaların tüketimi; İnsanlarda enfeksiyon (gıdaya bulaşma) ve intoksikasyona (gıda zehirlenmelerine) neden olarak önemli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır. Besinler yoluyla hastalık yapabilen mikroorganizmalara Bacillus, Clostridium, Enterobakter,Escherichia, Salmonella, Shigella, Staphylococcus v.b gibi mikroorganizmalar verilebilir.

Mikroorganizma toksinleri, inorganik öğelerin etkilediği besinlerin tüketimi; Zehirlenmelere, devamında iç kanama ve ölüm riskini artırmaktadır. Bu toksinlerden en çok bilinen kuru yemişlerde ve baharatlarda sıkça rastlanan aflatoksin‘dir.

Haberin Devamı

Güvenli gıda hazırlanmasında Dünya Sağlık Örgütü’nün 10 altın kuralı:

Gıda işlemi için güvenli gıda seçin.

Gıdalarınızı tam olarak pişirin.

Pişmiş gıdaları vakit geçirmeden hemen yiyin.

Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın.

Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabii tutulur.(Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir.)

Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki teması önleyin.

Kişisel hijyen kurallarına uyun.

Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun.

Gıdaları, böceklerden, kemirgenlerden ve diğer hayvanlardan koruyun.

Temiz su kullanın.

Diyetisyen Aysen Arıcan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!