Güncelleme Tarihi:
Sıcak günlerin arttığı şu günlerde güneşin zararlı etkilerinden korunmak için yapılması gerekenleri, Ziebart Türkiye Genel Müdürü Hakan Alptekin anlattı.
Ozon Tabakasının Zarar Görmesi Hangi Hastalıkları Tetikliyor?
Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ)’nün Mart ayı sonuna kadar yaptığı ölçümler sonucunda kuzey kutbundaki ozon tabakasında yüzde 40 oranında kayıp yaşandığı belirlendi. Yapılan uyarıda güneşten gelen zararlı morötesi ışınlardan dünyayı koruyan tabakanın zarar görmesi nedeniyle cilt kanseri ve katarakt gibi rahatsızlıklarda artışlar görülebileceği kaydedildi. BM, cilt kanseri ve katarakt rahatsızlıklarının dışında bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyebilecek zararlı ışınlar nedeniyle daha dikkatli olunması ve mümkün olduğunca bu zararlardan korunmanın yollarının aranması gerektiğini belirtti.
Ozon Tabakasındaki İncelmenin Sebepleri
DMÖ ’nün araştırmasına göre ozon tabakasındaki incelme, hem atmosfere yayılan kimyasal gazların artmasından, hem de bu kış mevsiminin çok sert geçmesinden kaynaklanıyor. Ozon kaybının hiçbir kış, bu seneki kadar büyük boyutta olmadığı belirtiliyor. Tabakada oluşan incelmenin, kuzey kutbundan İskandinavya ve Grönland yönünde hareket ettiği ve bu bölgede ultraviyole ışınlarının belli bir süre boyunca insanlar için tehdit oluşturacağı uyarısında bulunuluyor. Ultraviyole ışınları, filtre edilmeden yeryüzüne ulaştığında ciltte yanmaya sebep olmakta ve kanseri tetiklemektedir.
Araç İçinde Uzun Süre Vakit Geçirenlere Uyarı!
Konuyla ilgili açıklama yapan Alptekin şunları söylüyor: “Ozon tabakasında yaşanan kayıp ve etkileri çok endişe verici. Güneşten gelen zararlı ışınlar yüzünden kanser riski her geçen gün artıyor. Bizde de daha önce elde etmiş olduğumuz 2007 yılına ait Amerikan Dermatoloji Akademisi’nin yayınladığı bir araştırma verisi var. Bu araştırmaya göre güneşin zararlı ışınlarına, araç içinde, özellikle sol taraftan direkt olarak maruz kalanlar ve uzun süre araç kullanan sürücülerde cilt kanseri teşhisleri daha fazla… Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ)’nün son araştırmasını duyunca bu konuda araç kullanıcılarını bilgilendirme gereği hissettik."
Güneşten Korunmak için Neler Yapmalıyız?
Güneşten korunmak, güneşin dik olduğu zamanlarda fazla gezmemek, yüksek faktörlü güneş kremi kullanmak cilt kanseri için birer önlem olduğu gibi araçla yapılan yolculuklarda UV ışınlarına çokça maruz kalındığından, 250 koruma faktörlü güneş kremi etkisi yaratan cam filmi kullanmak da etkili bir korunma yöntemi olmaktadır.