Güneş Işığı Vitamini ve Etkileri

Güncelleme Tarihi:

Güneş Işığı Vitamini ve Etkileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2011 16:00

D vitamini farkında olmasak da hayati önem taşıyor.

Haberin Devamı

Güneş ışığı vitamini olarak bilinen D vitamini, çok önemli görülmese de birçok ciddi rahatsızlığın ilacı. En doğal yoldan tedarik edilebilen bu vitaminin etkileri hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, eksikliğinde oluşan hastalıklara da değindi.

Güneş ışığının sağlık üzerinde olumlu etkileri ilk kez 1970’lerde tüberküloz ile savaş sırasında, güneşe çıkan hastaların daha çabuk iyileştiğinin görülmesi üzerine fark edilmiştir. Araştırmalar, tüberküloza güneş ışığının etkisinin ciltte üretilen D vitamini sayesinde gerçekleştiğini göstermiştir. Günümüzde birçok araştırmacı D vitaminini “Güneş Işığı Vitamini” olarak da adlandırmaktadır.

Yonca Nuhoğlu D Vitamini eksikliğinin salgın olarak yayıldığına dikkat çekiyor. Dünyada D vitamini eksikliği yüzde 30 ile yüzde 50 iken, ülkemizde, güneşin en çok kendini gösterdiği Ege Bölgesinde bile (Hekimsoy; 2010) bu oranın yüzde 75 olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemini güçlendiren, alerjik astımı azaltan D Vitamini bakımından, şehirde yaşayan çocukların risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, gıdalarda D vitamininin çok az miktarda bulunduğunu, D Vitaminin en önemli kaynağının güneş ışığı (Ultraviole-UVB) etkisiyle deride üretilen D Vitamini olduğunu vurguluyor.

D Vitamini Eksikliği Kronik Hastalık Sebebi

Kış aylarını genellikle kapalı alanlarda; okul, kreş ve evlerde geçiren çocuklar kışın neredeyse hiç güneş ışığı görmüyor. Güneşe çıkılsa bile şehirlerde yaşayan çocuklarda atmosferdeki ozon deride D vitamini sentezini azaltıyor. Çocuklarda astımdan diyabete birçok kronik hastalığın görülme sıklığı gittikçe artıyor. Kemikleri güçlendirici etkilerinin yanı sıra; D vitamini bağışıklık sistemindeki hücrelerin enfeksiyonla savaş sırasında daha aktif olmasını sağlıyor.

D vitaminin solunum yolunda iltihabı azaltıcı etkiler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, D vitamini eksikliği olan toplumlarda astım ataklarının görülme sıklığı ve ağırlığının arttığını, güneşin ısıtan ancak yakmayan ışıklarını görmeye başladığımız ilkbahar aylarında alerjik bronşit/astım hastalığı olan çocukların 11:00 öncesi ve 16:00 sonrası saatlerde günde 2 kere güneş koruyucu kullanmadan, kollar ve bacaklar çıplak olarak 30 dakikayı geçmeyecek şekilde açık havaya çıkarılması D vitamini eksikliğini önleyerek güçlü bir bağışıklık sistemi ile kışa hazırlanmalarına katkıda bulunacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Kış Aylarında Tüm Çocuklar D-Vitamini Takviyesi Almalı 

Buna ek olarak 0-18 yaş arası tüm çocukların; özellikle astımlı çocukların; en azından kış aylarında rutin ek D vitamini almalarının sağlanması gerekiyor. Mutlaka doktor önerisiyle alınması gereken D vitaminin fazlasının zarar olabileceği, vücutta birikim yapabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!