Gündüzden hazırlığınızı yapın

Güncelleme Tarihi:

Gündüzden hazırlığınızı yapın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2014 12:40

Zihinsel yorgunluğun sonu…

Haberin Devamı

Haftanın belirli günlerinde yürüyüş yapmak, koşmak, tenis oynamak ya da yüzmek gibi fiziksel aktiviteler vücudun gevşemesini sağlıyor ve iyi bir uykuyu beraberinde getiriyor. Nöroloji ve Uyku Bozuklukları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, gece iyi bir uyku uyumak için gündüzden hazırlık yapmak gerektiğini belirtti.

Çoğu insanın gündüzü fiziksel aktivitesiz geçirdiğini, insanların bedenlerini daha az kullanıp zihinsel ağırlıklı çalıştığını ifade eden Kaynak, zihinsel aktivitelerin getirdiği gerginliğin uyumayı zorlaştırdığını söyledi.

Doğada geçirilecek bir günün ardından incelenen hastalarda önceki gecelere göre derin ve yavaş uyku oranının arttığının saptandığını belirten Kaynak, derin uyku oranının yüksek olduğu uykunun daha dinlendirici olduğuna dikkat çekti.

Kaynak, iyi bir uyku için uyku saatlerindeki düzenin, fiziksel şartların büyük önem taşıdığını vurguladı ve aşırı yemenin mideyi rahatsız edebileceğini ve iyi bir uyku uyumayı engelleyeceğini ifade etti.

Uyku saatlerinin süresini bilmenin ve bunlara uygun saatlerde yatıp kalkmanın sağlıklı bir uykunun ilk şartı olduğunu ifade eden Kaynak, her zaman alışılmış uyku saatlerine tam olarak uymanın mümkün olmadığını ifade etti.

Sabah uykusu gece uykusunun yerini tutmaz

Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazı geceler, olağan gecelerden daha sık uyanır, gece uykuya dalmakta güçlük çeker ya da sabah erken uyanırız. Organizma bu olumsuzlukları ertesi gece telafi eder. Ancak sabah uyku süresini bu durumu telafi etmek için uzatmak, başka problemlerin ortaya çıkmasına sebep olur. Sabah uykusu gece uykusunun yerini tutamaz.”

Uyku öncesi beslenmeye dikkat!

Kişide horlama ve uykuda solunum durması bozukluğu olması durumunda aşırı yemek yemenin bu problemlerin daha da şiddetlenmesine neden olduğunu ifade eden Kaynak şöyle devam etti:

“Uyku öncesinde alınan aşırı sıvılar hem mideyi rahatsız eder hem de gece sık tuvalete gidilmesi nedeniyle uykuyu böler. Yatmadan önce alınan alkol de uykumuzu kötü etkiler. Alkol uykuya dalmayı kolaylaştırsa da, gecenin ikinci yarısında sık sık uyanmaya neden olarak uykunun kalitesini bozar. Bu nedenle alkol uykuyu bozan bir faktör olarak kabul edilmeli ve akşam saatlerinde alkollü içecekler içilmemelidir. Akşam saatlerinde alınan ve uyarıcı olduğu bilinen içecekler de uykunun yapısını bozar, uykuya dalmayı zorlaştırır. Bu nedenle aşırı miktarda çay, kahve, kolalı içecekler akşam saatlerinde tercih edilmemeli.”

Kaynak, akşam yemeklerini uyku saatinden birkaç saat önce hafif yemek gerektiğini belirterek, yatmadan önce ılık bir bardak süt ya da ıhlamur ile birkaç bisküvi yenilebileceğini kaydetti.

Sıcak duş, serin yatak

Kaynak, iyi bir uyku için uyunulan yerin fiziksel ortamının da çok önemli olduğunu, kişinin uyuyacağı ortamın fiziksel şartlarının kişisel ihtiyaçlarına göre düzenlemesi gerektiğini belirtti:

"Uyku fizyolojisi ile ilgili bilgiler gece vücut ısısının düştüğünü gösterir. Bu nedenle uyku öncesinde ılık ya da sıcak bir banyo vücut ısısını yükseltir, ardından serin bir odada yatmak uykuya dalmayı kolaylaştırır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!