Güncelleme Tarihi:
Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aylin Türel Ermertcan, D vitamini ile kemik gelişimi için önem taşıyan gün ışığından günde en az 20 dakika yararlanmanın yeterli olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Türel Ermertcan, yaptığı açıklamada, güneş ışınlarına koruma olmaksızın maruz kalmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.
Güneş ışınlarının, sık görülen cilt kanserine neden olabileceğini hatırlatan Ermertcan, "Deri kanserleri, güneşin zararlı etkileri nedeniyle artık erken yaşlarda karşımıza çıkıyor. Özellikle bebeklik, çocukluk çağından itibaren ailelerin bu konuda çok dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor" dedi.
Günün belirli saatlerinde güneşe çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Türel Ermertcan, şöyle konuştu: "D vitamini ve kemik gelişimi için hayati önem taşıyan gün ışığından günde en az 20 dakika yararlanmak sağlık açısından yeterli. Gün ışığını da sabah veya akşam saatlerinde almamız gerekiyor. Yaz aylarında, 10.00 ile 16.00 saatleri arasında kesinlikle güneşe çıkmamalı, çocuklarımızı da çıkarmamalıyız. Gölgede oturuyoruz, korunuyoruz diye bir şey yok. Gölgede dahi güneş ışığını alıyoruz. En iyi korunma yöntemi dışarı hiç çıkmamak, hatta pencere camından bile güneş ışığına maruz kalıyoruz. Uzun kollu giysiler tercih edilmeli, güneş gözlüğü ve geniş şapka takılmasının yanı sıra güneş koruyucu kremler kullanılmalı."
Güneş ışınlarından korunma erken yaşta başlamalı
Prof. Dr. Türel Ermertcan, deri kanseri gelişiminin, bebek çağından itibaren maruz kalınan güneş ışınları ile yakın ilişkisi bulunduğunu bildirdi.
Güneşten korunma alışkanlığının erken yaşta kazanılmasının önemine işaret eden Ermertcan, şunları kaydetti: "Bebeğin güneş ışınlarından korunması, gelecekte kanser oluşması riskini azaltıyor. Çocukların, güneş ışınlarından daha fazla korunması şart. Çocukluk yaşından itibaren aldığımız güneş ışınları ileride hem kanser açısından, hem de yaşlanma açısından risklidir."
A.A