Güncelleme Tarihi:
Suyun yaşamımızdaki önemi yadsınamaz. Hiçbir şey yemeden 6 hafta yaşayabiliriz ama 1 haftadan fazla susuz yaşayamayız. Su, insan vücudunda en fazla bulunan bileşendir.
Vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte vücut ağırlığının %55-75’i sudur. Yani örnek verecek olursak 70 kg ağırlığında bir yetişkinin vücudunda ortalama 45 kg su vardır. Yeni doğan bir bebekte bu oran daha fazla olmakla birlikte yaşlandıkça vücut suyu %50’lere kadar azalır.
Vücut ısımızın dengesinin sağlanmasında su çok önemlidir. Sıcak havalarda veya egzersiz sırasında vücudumuzda ısı artışı gerçekleşir. Terleme yoluyla deriden buharlaşan su sayesinde vücudun çok fazla ısınması engellenir.
Bunun yanı sıra besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınması, hücrelerin, dokuların ve sistemlerin çalışması, zararlı bileşenlerin vücuttan uzaklaştırılması, eklemlerin kayganlığının sağlanması için suya ihtiyaç vardır. Özetle, su aslında vücudun en yüksek oranda gereksinim duyduğu öğedir.
Dehidrasyondan yani vücudun susuz kalmasından korunmak için vücudumuzun su ihtiyacı karşılanmalıdır. Dehidrasyonun ilk belirtisi susama hissidir. Ama susama hissi her an hissedilmez. Susama hissi, genelde vücut ağırlığının %0-1’i kaybolduğunda gelişir. Genelde bu kadarlık bir kayıp pek önemsenmez. Ancak vücut ağırlığında %2-5’lik kayıp gerçekleştiğinde ağız kuruluğu, derinin kızarması, baş ağrısı, yorgunluk, fiziksel performansta azalma olur. Kayıp %10 olduğunda kas spazmı, sayıklama gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkar. Vücut ağırlığında %20’lik bir kayıp ise kişiyi yaşamsal riske sokar.
Sağlıklı bireyler günde çeşitli yollarla yaklaşık 2500 ml su kaybeder: Deri yoluyla 500 ml, solunum ile 300 ml, idrarla 1500 ml ve bağırsaklardan 200 ml. Vücudumuzun sıvı dengesini korumak için her gün 2500 ml (8-12 bardak) su veya sıvı tüketmeliyiz.
Sıvı ihtiyacının sadece suyla tamamlanması gerekmez. Besinlerden aldığımız su da sıvı alımımıza katkıda bulunur. Örneğin, portakalın %85’i sudur ve 1 orta boy yani net 140 gram bir portakalda 119 gram kadar su vardır. Domates ise %94 oranında su içerir ve 1 orta boy yani 150 gram domates yediğimizde 140 gram kadar su alabiliriz.
Gün içinde tükettiğiniz süt, meyve suyu, çay ve diğer içeceklerin temeli de sudur ve bu besinler de sıvı alımımıza katkıda bulunur. Hatta, yaygın bilinenin aksine orta düzeyde tüketilen çay ve kahve de sıvı alımına katkıda bulunmaktadır.