Güncelleme Tarihi:
Mucizevi bir yağ olarak kabul edilen gül yağı, aromatik şifanın kaynağı olarak gösterilen esansiyel bir yağ olarak iyileştirici özellikleri ile geniş bir kullanım alanına haiz. Özellikle cilt sağlığına sayısız faydaları olan gül yağı, cilde uygulandığı zaman cildin genel kalitesini artırırken diğer taraftan da ağrı ve iltihapları hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Kozmetik sektöründe belli oranda su ile karıştırılarak kullanılmaktadır. Gül yağı, krem ve parfümlerde bol miktarda kullanımı tercih edilen doğal bir yağdır. Gül yağı, Türkiye'de güller şehri olarak tanınan Isparta'nın en önemli geçim kaynağı.
Gül Yağı Nedir?
Gül yağı denilince akla ilk gelen gül yapraklarından elde edilen bitkisel bir yağ türü olduğudur. Teknik olarak incelendiğinde ise gül yağı, gül yapraklarının buhar damıtma yöntemi ile damıtılması neticesinde elde edilen esansiyel yağ türlerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Bahsedildiği üzere aromaterapi alanında yaygın olarak kullanımına rastlanan bu hoş kokulu yağ, insanları rahatlatırken vücut sağlığına da çok değerli katkılar sağlıyor.
Gül Yağı Nasıl Yapılır?
Gül yağı, buhar damıtma metodu ile üretimi yapılan bir yağ türü. Zahmetli bir üretim süreci olan gül yağının elde edilmesinde çok fazla miktarda gül yaprağı kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; 1 litre gül yağı elde edebilmek için yaklaşık olarak 4 ton gül yaprağı kullanılmaktadır. Gül yağı, bitkisel ürünler sektöründe hizmet veren çeşitli markalar tarafından özenle üretilerek satışa sunulmaktadır. Gül yağının ihracat alanında da önemli bir payı bulunmaktadır. Dünya çapında kozmetik ve sağlık sektöründe oldukça yoğun bir talep gören ürün olarak öne çıkıyor.
Gül yağının evlerde de çeşitli tarifler uygulanarak doğal yollar ile elde edilmesi mümkün. Bu yöntemler arasında zeytinyağının kullanıldığı yöntem tavsiye edilenler arasında. Bunun için pembe gül yaprakları cam şişeye veya kavanoza koyulur. Daha sonra gül yapraklarının üzerine zeytinyağı eklenir. Güneş gören bir alana bu kavanoz konulur. Arada bir kavanoz çalkanır ve yaklaşık olarak bir veya bir buçuk ay bekletilir. Bir buçuk ay geçtikten sonra kavanoz kaynatılır ve gül yağı elde edilir.
Gül Yağı Neye İyi Gelir?
Gül yağı, iyileştirici özellikleri ile cilt sağlığı için önemli faydalar sunuyor. Cilde uygulanması halinde cildin daha sağlıklı ve canlı bir görünüm kazanmasını sağladığı bilinen gül yağı, cilde masaj yaparak uygulandığı zaman kan dolaşımını hızlandırıyor. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi ile kişinin kendisini oldukça dinç hissetmesini sağlamaktadır. Cilt kuruluğunu giderici etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğine bağlı olarak soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucudur.
Gül Yağı Faydaları
- Ağrı kesici özellik taşır.
- Aromatik olması nedeni ile strese karşı etkilidir.
- Karın bölgesine masajı ile kabızlık sorununa iyi gelir.
- Ağız kokusunu giderir.
- Nefesi tazeler.
- Nefes darlığı ve astım gibi rahatsızlıkların tedavisine yardım eder.
- Ciltteki egzama ve yaraları iyileştirici etki gösterir.
- Antiseptik özelliği ile mikropları öldürmekte etkili olur.
- Ciltte oluşan kızarıklıkları hafifletir.
- Kadınlarda menopozun etkilerini yatıştırır.
- Kas ağrıları, burkulma ve ödem gibi problemlerde faydalıdır.
Gül Yağı Kullanımı
Gül yağı kullanımında miktarı fazla kaçırmamak sağlık açısından önemlidir. Gül yağı, cilde masaj yapılarak uygulanmaktadır. Bununla birlikte gül yağının cilde uygulanmasından önce birkaç damla badem yağı gibi taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi önerilmektedir. Gül yağının kullanımına ilişkin akla takılan sorulardan biri de içilip içilemeyeceği hususu. Gül yağı, sabah ya da akşam olmak üzere bir bardak suyun içerisine 2-3 damla eklenerek içilebilmektedir.