Gül aknesi hastaları yazın nelere dikkat etmeli?

Güncelleme Tarihi:

Gül aknesi hastaları yazın nelere dikkat etmeli
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2012 14:00

Bu hastalık için güneş tehlikeli!

Haberin Devamı

Halk arasında madalyon olarak bilinen gül aknesi hastalığı, yaz aylarında maruz kalınan güneş ile nüksedebilen bir hastalık. Gül aknesi hastalığını ve bu hastalığı yaşayanların yapmaları gerekenleri Dermatoloji Bölümü Uzmanı Dr. Burçak Bozdemir Aral anlattı.

Özellikle yaz döneminde güneşin etkisini artırmasıyla nükseden gül aknesinin kendiliğinden iyileşen bir hastalık olduğuna değinen Aral, “Gül aknesi, sadece yüzde, yoğunlukla alın ve yanaklarda görülen, çoğu zaman hafif kaşıntı ve kırmızı plaklarla seyreden, genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Yaygın belirtileri ortaya çıkmadan önce genellikle gövdede deri seviyesinde renk değişikliğiyle kendisini gösterir. Buna halk arasında madalyon belirtisi de denir. Daha sonra yaygın olarak ortaya çıkar. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte stresin tetikleyici bir faktör olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı

Sedef, egzama, mantar gibi hastalıklarla benzerlikler gösterse de uzman bir dermatolog tarafından doğru teşhis konulur. Kendiliğinden geçen bir hastalık olduğu için öncelikli yapılması gereken kaşıntıyı hafifletmek; kaşıntının yanı sıra kese, liflenme gibi işlemlerden 6-8 hafta kadar uzak durmaktır. Çünkü travma ile hastalık artış gösterebilir. Bu dönemde süreyi kısaltmak adına nemlendiricilerden de yararlanmak doğru bir seçim olacaktır” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!