Güncelleme Tarihi:
Çoğunlukla 5-7 gün içinde bol sıvı alımı ve yatak istirahatıyla düzelme gösteren grip, bazı kişilerde ölüm riski bile taşıyabiliyor. Hastalığın geç düzelmesini beraberinde getirene bir dizi hatayı sıralayan Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzman Olcay Emel, konuyla ilgili önemli bilgiler sunuyor.
Hastalığın Bulaşmasına Katkıda Bulunma
Hastalığın, toplum için de yayılmasını önlemek en önemli koruyucu tedavidir. Hasta evden çıkmaz, işine, okuluna hatta hastaneye, doktora gitmezse hastalık daha az yayılacaktır. Belirti ve bulguların gribe ait olduğunu (telefonla danışarak) öğrendikten sonra ilk 2-3 gün evden çıkmamak gerekmektedir. Hatta bu amaçla danışma hatları bile oluşturulabilir.(İngiltere'deki domuz gribi salgının da olduğu gibi) Ateş uzarsa, genel durumda kötüleşme olursa o zaman doktora gidilmelidir.
Antivirale Geç Başlamak
Bağışıklık sistemi kötü olan kişilerde antiviral tedaviye erken başlanabilir. Antibiyotik yerine antiviral tedavi gripte çok daha faydalıdır. Antivirallere geçiş döneminde daha az etkili olmaktadır.
Antibiyotik Kullanmak
Antibiyotiklerin grip tedavisinde faydası yoktur hatta zararlıdır. Vücuttaki koruyucu bakterileri öldürerek direncimizi düşürebilir.
Grip İlaçlarını Hafife Almak
Grip ilaçları hafife alınmamalıdır. Çünkü bu tip ilaçlar kalp hastaları, hipertansiyon hastalarında risklidir. Bazı antibiyotikler MAO inhibitoru alan kişilerde ciddi yan etkilere sebep olabilir.
Grip Aşısı Yaptırmada Gecikmek
Grip aşısı salgın başlaman önce yapılmalıdır. Çünkü aşının etkili olması için 2-3 haftalık zamana ihtiyaç vardır.
Grip Aşısına Fazla Güvenmek
Grip aşısı yüzde 100 koruyucu değildir. Çocuklarda yüzde 30-90, genç ve orta yaşlarda yüzde 70-90, ileri yaşlarda yüzde 30-40 oranında koruyucudur.