Güncelleme Tarihi:
Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, göbek eritme yöntemlerini şöyle sıralıyor:
1. Porsiyonlarınızı doğru ayarlayın
Göbek eritirken, yediğiniz her şeyi tabağa koymak ne yediğinizi bilmenizi sağlar. Hem gözünüze hem midenize hitap etsin ki daha doyurucu olsun. Fakat son yıllarda evlerde ve dışarıda tabak boyları çok büyüdü. Büyüyen tabak boyları ile birlikte porsiyonlarda arttı. Porsiyonlar büyüdükçe alınan kaloriler arttı. Yemek porsiyonlarınızı belirlemelisiniz. Örneğin; bir dilim ekmek avuç içi büyüklüğünüzü geçmemelidir veya bir porsiyon et bir oyun kartı büyüklüğünü geçmemelidir. Salatalara konulan yağlar 1 tatlı kaşığını geçmemelidir.
2. Daha çok çiğneyin
Göbek eritme işleminde, gıdaları iyice çiğnemek tok hissetmenize yardımcı olur ve ruh haline iyi gelir. Çiğnemenin stres hormonlarını azalttığı bulunmuştur. Ayrıca çiğnemek kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmayı hızlandırmaktadır. Böylece daha az besin alarak karın yağlarınızı eritebilirsiniz.
3.Süt ürünleri tüketin
Yapılan araştırmalarda; her gün düzenli olarak süt ürünü tüketilmezse vücudunuza daha fazla yağ hücresi üretmesi yönünde yanlış bir sinyal gönderiliyor. Günlük yeterli derecede kalsiyum alınmazsa; yağ hücresi üretimini arttıran kolestrol hormonunun salgılanması artıyor. Bu sebeple; göbek eritirken vücudunuzda daha az yağ hücresi olması için yeterli miktarda kalsiyum almalısınız. Süt ve ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Günde 1 su bardağı yağsız süt, 1 kase kaymaksız yoğurt ve 1 fincan kefir tüketin.
4. Şekeri kesin
Göbek yağlanmasını engellemenin ilk kuralı ani açlık ataklarını önlemektir. Bunun için yiyeceklerinize koyduğunuz şekeri kesmelisiniz. Çay ve kahvelerinize koyduğunuz şeker, sabah kahvaltısında tükettiğiniz reçel, içinde şeker içeren bütün içecekler, gofret, çikolata, kurabiye, tatlı, pasta gibi şeker içeren yiyeceklerin düzenli kullanımını sınırlandırmalısınız. Göbek eritirken doğal şeker içeren meyvelere yönelin.
5. Tok tutucu besinleri tüketin
Göbek yağlarını engellemede iştah kontrolü önemlidir. Sabah kahvaltılarında yumurta, ara öğünlerinizde yoğurt veya light ayran, öğle ve akşam yemeklerinizde et, balık, sebze ve kurubaklagil türü besinleri tüketin. Hem protein hem de lif içeriğini arttırarak daha uzun süre tok kalmayı sağlamış olursunuz.
“Sağlıklı ve mutlu yaşamak; göbek, kalça ve basen yağlarınızdan kurtulmak için besleyici olan yiyecekleri seçin” diyen Dr. Fevzi Özgönül, göbek eriten öneriler sundu. Bunlar;
1.Göbek eritirken, sabah kahvaltıdan sonra öğlen yemeğine kadar hiçbir katı madde yemiyoruz.
2. Sıvı olan içecekler makul miktarda serbest.
3. Göbek eritme sürecinde daha çok suyu tercih ediyoruz fakat arada şeker ve tatlandırıcı katkısı olmayan çay ve kahve gibi içecekler 1-2 adet olabilir.
4. Çok çay kahve içmek zorundaysanız 1-2 yudum alın ve tamamını bitirmeyin aralarında su için
5. Soda seviyorsanız yemekten en az 2 saat sonra içmelisiniz.
Tüm malzemeleri 1 gece 1 litre su içinde bekletin, sabah ve akşam aç karına 1 su bardağı için. Bu çayın amacı onikiparmak bağırsağında bulunan sindirim enzimlerinizi aktive etmek. Böylece yedikleriniz daha iyi sindirilecek ve sonuç olarak daha az acıkacaksınız. Göbek eritirken, çay sayesinde tatlı isteğiniz azalacak, bu nedenle salatalık çayını içerken tatlı ekmek ve hamur işi yememeniz gerek.
Kilo alan kişilerde yağlanmanın göbek ve bel bölgesinde oluşmaya başladığını anlatan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, tarçınlı süt içmenin göbek yağlarını erittiğini söyledi.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda, sütün içindeki kalsiyumun vücuttaki yağlanmayı azaltarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olduğu ortaya konmuş. Süt, içerdiği kaliteli protein ve lioneik asit gibi yağ molekülleri ile kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Güçlü kemikler için birebir. Mineral açısından son derece zengin olan süt aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. 1 litre süt içinde bulunan kalsiyum; 10 kilo et, 5.2 ekmek, 12,6 kilo patates, 17 kilogram elma, 3,2 kilo marul ya da 2,4 kilogram havuçta bulunan kalsiyuma eş değer oluyor. Bu nedenle sağlıklı kemikler için süt içmemiz şart.
Bu baharat genelde tatlandırıcı olarak kullanılır. Yurt dışında yapılan araştırmalarda gösteriyor ki 6 hafta boyunca bir çay kaşığının çeyreği kadar tarçın tüketmek, kandaki glikoz miktarını ve kötü kolestrolü azaltıyor. Ayrıca şekeri metabolize etme yeteneğinizi de artırıyor. Şeker hastaları için faydalı olan tarçın, metabolizmayı hızlandırır ve kilo verilmesine yardımcı olur. Yağ dokularını kolayca eritir. Karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak için tarçın oldukça etkilidir. Tarçının içerisindeki enzimler, karın bölgesindeki kan damarlarını uyararak özellikle karın zayıflaması ve göbek eritme sürecini hızlandırmaktadır.
Op. Dr. Zahide Küçük ise doğum sonrası kilo vermek ve göbek eritmek isteyenlere şu önerileri sunuyır: