Güncelleme Tarihi:
Doktor Mehmet Öz, gıdaların yol açtığı en önemli 3 hastalığı ele aldı. İşte zehirlenmeleri tespit etmeniz için bilgiler ve korunmak için öneriler!
Stafilokok Basili Belirtirleri
• 6-12 saat içinde olur
•Kusma
• İshal
• Karın Ağrıları
Gıda kaynaklı hastalığa neden olan bu bakteri tatlı veya tuzlu yiyeceklerde ürer. Örneğin; salatalardaki mayonez veya pasta gibi tatlılar... Elle yapılan pişmemiş yiyecekler sıcakta gelişen stafilokok üremesinde en etkili rolü oynarlar. Yaygın belirtiler olan sulu ishal, karın ağrısı ve kusma anında oluşur bazen bir saatten az bir sürede ve sanki bir tren vücudunuzda dolaşıyor gibi hissedersiniz.
Mide ve barsak iltihabı genellikle yaşamınızı riske atmaz; ancak ciddi sıvı kaybına yol açar, bu yüzden bolca sıvı, sodyum veya glukoz içeren çözeltiler aldığınıza emin olun. Basit bir ev yapımı çözüm bir çay kaşığı tuz ve 4 yemek kaşığı dolusu şeker ilave edilmiş bir litre su.
Koli Basili Belirtileri
• 12-24 saat sonra kendini gösterir.
• Sulu ishal
• İshal 3 gün içinde kanlı hale gelir
• Nadir olarak kusma
Bu durumda, koli basili enfeksiyonu etten veya maruldan geçmiş olabilir. Koli basili virüsü büyükbaş hayvanların dışkısından bulaşıp etin işlem sürecinde ete bulaşabilir ve aynı zamanda ekinleri sulamak için kullanılan sulara da karışabilir. Bu korkunç gıda kaynaklı hastalığa yakalandığınızı düşünüyorsanız medikal yardım isteyin.
Salmonella Belirtileri
• 24-48 saat içinde kendini gösterir
• Şiddetli karın ağrısı
• Ateş
• Kanlı veya mukozalı ishal
Kümes hayvanlarının yanı sıra salmonella bakterisi sığır eti, süt ürünleri, sezar salata sosu ve hollandez sos gibi pişmemiş yumurta içeren yiyeceklerde de bulunur. Tedavi edilmezse, salmonella enfeksiyonu sindirim borusunda delikler açabilir. Ateş yükselmesi, virüsün mide-bağırsak yoluna kadar yayıldığı ve kan dolaşımına ulaştığını gösterir. Koli basili gibi salmonella özellikle bağışıklık sistemi tehlikede olan gençler veya çok yaşlılar için çok tehlikeli olabilir.
Plajda Gıda Güvenliği
• Lifo yöntemini uygulayın. Soğutucunuzda ilk yiyeceğiniz şeyi en üste koyun.
• Soğutucu veya yiyecek çantanızı kuma yarıya kadar gömün ve şemsiyeyle koruyun.
Mutfakta Gıda Güvenliği
• Yemeği hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra ellerinizi ılık sabunlu suda 20 saniye boyunca iyice yıkayın.
• Etleri kasap kağıdı veya streç film gibi koruyucu paketlerle kaplayın ve çapraz bulaşmayı engellemek için buzdolabında alçak bir rafa koyun.
• Et, salata, vb. için ayrı renklerle kodlandırılmış kesme tahtaları edinin.
Izgarada Gıda Güvenliği
• Ucunda sensörü olan et termometresi kullanın böylece etin içini doğru biçimde pişirebilirsiniz.
• Sığır etini 160, tavuk etini ise en az 165 dereceye kadar pişirin.
Prof. Dr. Mehmet Öz