Güncelleme Tarihi:
Gıda alerjisi, bazı besin maddelerine karşı vücudun gösterdiği istenmeyen bir reaksiyon olarak karşımıza çıkıyor. Çocukların yaklaşık % 5’inde görülen bu alerji, bazen küçük belirtiler gösteriyor bazen de insan hayatını tehdit edebiliyor. Gıda alerjisine yol açan besinleri ve daha fazlasını gelin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nilüfer Toprakçı’dan öğrenelim.
Gıda Alerjisi Kimlerde Görülür?
Her çocukta görülebilir. Ancak, astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalıkları olan veya ailesinde bu tarz hastalık öyküleri olan kişiler, gıda alerjisi için daha fazla risk taşırlar. Önceden alerji yapmayan bir gıdaya zaman içinde hassasiyet gelişebilir veya yenilen miktar da alerjiden sorumlu olabilir.
İnek sütü, yumurta, balık ve kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, yerfıstığı gibi kabuklu yemişler gıda alerjisine yol açan besinlerin başında geliyor.
Gıda Alerjisi Nelere Yol Açar?
• Dudaklarda, ağızda, boğazda aşınma, şişlik, kızarıklık
• Ciltte döküntü
• Bulantı, kusma, ishal
• Aksırık, burun akıntısı
• Nefes tıkanıklığı, bilinç kapanması anafilaksi denilen ciddi alerjik reaksiyonlar
• Bebeklik çağında aşırı gaz sancısı, çok ağlama, ishal, huzursuzluk, büyüme geriliğine de yol açabilir.
Gıda Alerjisine Karşı Bebekler Nasıl Beslenmeli?
Gıda alerjisi 1-2 yıl içinde kaybolabilir veya ömür boyu da sürebilir. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. Gerekmedikçe mama veya farklı gıdalar başlamayın.
Emzirme sırasında anne, alerjen olabilecek gıdalardan kaçınmaya çalışmalıdır. 6 ay dolduktan sonra ek gıdaları az az, tek tek başlayın. Her yeni gıda sonrası birkaç gün bekleyerek bir sorun olup olmadığını gözleyin. Ondan sonra yeni bir deneme yapın. Sorun yaşanan gıdalardan bir süre kaçının.
Gıda Alerjisinin Tedavisi
Çocuk doktoru, belirtileri yatıştıracak bazı ilaçlar önerecektir. Elbette, en iyi tedavi sorumlu gıdadan uzak durmayla sağlanacaktır. Eğer belli gıdalara alerjisi olan bir çocuğunuz varsa, gıda etiketlerini inceleme konusunda deneyim kazanmanız gerekecektir.