Güncelleme Tarihi:
Gestasyonel diyabet, hamilelik öncesinde hiç bu sorunu yaşamayanlarda hamile kaldıktan sonra ortaya çıkan bir durumdur. İşte, Diyetisyen Canan Aksoy’dan bu sorunla karşılaşan hamilelere tavsiyeler…
* Azar azar ve sık sık günde 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde yemek yemek, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
* Şeker, bal, reçel, patates, tatlılar, beyaz un, gazlı içecekler gibi kan şekerini hızlı yükselten basit karbonhidratlardan kaçınıp; sebze, rafine edilmemiş tahıl ürünleri ve kuru baklagiller gibi kompleks karbonhidratlara yer verilmelidir.
* Öğünlerden sonra tokluk şekerini kontrol etmek gerekir.
* Öğünlerden sonra hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. Hareket etmek, insüline ihtiyaç duymadan karbonhidratları yakabilmenin tek yoludur.
* Öğün saatlerinin her gün mümkün olduğunca birbirine benzer saatlerde olmasına özen göstermek gerekir.
* Besin çeşitliliğine yer verilmelidir. Her gün yeteri kadar et, tavuk, balık ve yumurta gibi proteinleri, sebze ve meyve gibi posa ve vitamin içeren besinleri, süt, yoğurt, ayran kefir gibi kompleks karbonhidrat ve kalsiyum kaynaklarını, ekmek, çorba, bulgur pilavı ve makarna gibi karbonhidrat kaynaklarını düzenli bir şekilde ve çeşitlendirerek tüketmek uygun olur.
* Ana ve ara öğünlerde protein ve karbonhidratlar bir arada alınmaya çalışılmalıdır.
* Kilo takibi yapmak gerekir. Yüksek kilo alımı kan şekerini daha zor kontrol etmenize sebep olur.
* Günde 2.5 litre civarında su içmek gerekir.
* Egzersiz yapılacaksa çok aç veya çok tok karnına yapmamak gerekir. Egzersiz için en uygun zaman öğünlerden 1 saat sonrasıdır.
* Tuz tüketimine dikkat etmek gerekir.
* Her gün mutlaka 20-25 dakika güneşlenmenin yanı sıra süt ve yoğurt ürünlerini yeterli miktarda tüketmek gerekir.