Güncelleme Tarihi:
Güvenmek hem sıcacık bir duygu hem de ailemizi bir arada tutan hayatımızın en önemli değeri. Siz ailenize güveniyor musunuz? Peki, eşiniz ya da çocuklarınız size ne kadar güveniyor?
Güven olmadan ne bir anlaşma yapabilirdik, ne de evlenmek mümkün olabilirdi. Kimse kimseye güvenmese, aynı evde yaşamak sadece eziyet olurdu herhalde. Ancak kimse güven duygusuyla doğmadığından, bu duyguyu öğretmek ve yaşatmak uzun zaman alabiliyor. Ailenizle huzurlu bir yaşam sürebilmek için, aile içi güveni sağlam temeller üzerine oturtmak sizin elinizde.
Çocuklarımız Bize Güven Duyabilmeli
Çocuklarımız mutlu olabilmeleri ve yarına huzurla bakabilmeleri için güvene ihtiyaç duyarlar. Uzmanlara göre, çocuklarımız bize yeterince güvenmese, yattıktan sonra korkularından uyuyamazlardı. Çünkü yeterince sevgi ve şefkat gören çocuklar ileride daha başarılı oluyor. Ancak onların bize gerçekten güvenebilmesini sağlamak, pek öyle hafife alınacak bir konu değil. Bir yandan bir şeyler öğretirken. bir yandan da hata yapmalarına izin verirseniz, çocuklarınız size güven duymaya başlayabilir. Onu anladığınız ve ciddiye aldığınız konusunda size güvenebilmeli. Ömeğin; bisikletini destek tekerlekleri olmadan ilk defa sürmeye kalktığında, size yeterince güvenebilmesi gerekir. Düştüğünde yaralanan dizine üfleyip "geçti" diyecek, yaralarını ve sıkıntılarını giderecek birilerinin olduğundan emin olması çok önemli. Biz çocukken düşen ilk dişimiz merasim havasında dama atıldığında yanımızda kimlerin olduğunu hala hatırlarız. Aynı şekilde ilk düşen dişini hayatının en önemli meselesi haline getiren çocuklanmız da bizlerin ilgisi olmasa ne yapar ya da ne düşünürler?
Onlara Güvenelim
Elbette bizler de çocuklarımıza güvenmeyi öğrenmeliyiz. Yoksa boyundan büyük çantasını sırtına takıp gönül rahatlığıyla okula gönderebilir miydik onlan hiç? Bebeğimizin yürümeyi ve konuşmayı öğreneceğinden hiç kuşku duymayız. Aynı şekilde anaokuluna giden çocuğumuzu bakkala ya da yakında oturan arkadaşının doğum gününe tek başına gönderebiliyorsak ya da ilkokula giden abisini ya da ablasını yaz kampına yolluyorsak, hatta kendilerini odalarına kilitlediklerinde telaşlanmıyarsak, onlara güvenmeye başladığımızı söyleyebiliriz.
Aile Olmak Güvenmek Demek
Güven kavramının oluşması yıllar sürebilir ve çok kısa bir zamanda da zedelenebillr. Bu yüzden kalıcı güveni sağlayabilmek için, karşılıklı iyi niyeti elden bıraikmamak çok önemli. "Bana güveniyor musun? Peki ben sana güvenebilir miyim?" Bu soruları biz çocuklarımıza sorarken, emin olun onlar da zaman zaman bize bakıp içlerinden aynı cümleleri tekrarlıyorlar. Uzmanlara göre ilk andan itibaren çocuklara verilmeye çalışılan güven duygusu, yine büyüklerin hataları yüzünden zaman zaman sekteye uğruyor. Aslında dünyaya geldikleri ilk günden itibaren, sevgiden bile önce güven duygusuyla tanışıyorlar. Aksi takdirde anne kucağına verildiklerinde bu kadar huzur içinde olamazlardı. Gerek çocuklarımızda, gerekse ailenin diğer fertleri arasında bu duyguyu önemli bir değer haline getirip geliştirmek bizim elimizde.
Ailenizde Güveni Tazelemek İçin
- Özgüveninizi artırın
- Gerçekçi olun
- Korkunuzu yenin
- Beklentilerinizi hafifletin
- Yalanı öğretmeyin
- Kelimelerinize dikkat edin
- Güvensizliği alt edin