Güncelleme Tarihi:
Aniden başlayan, bazen günler sürebilen ve aralıklı olarak aylarca tekrarlayabilen mide bulantılarının altında özellikle anksiyete yatabilir. Anskiyeteye dayalı mide bulantısında kişi aslında kendine zarar verir. Kaygı ve korkularını büyütür, endişeleri yüzünden hep huzursuz olur ve kronikleşen mide bulantısı ile karşılaşabilir. Mutlaka psikiyatrik destek alınmalı.
Geçmek bilmeyen, belirli aralıklarla sürekli devam eden mide bulantıları ülser, migren, kanser, vertigo gibi pek çok hastalığın habercisi olabilir. Kan, idrar tahlilleri, tomografi, endoskopi gibi yöntemlerle tanı konulamayan durumlarda psikolojik nedenlerin ağırlık kazandığına değindi.
Özellikle anksiyete hastalarında strese, uyaranlara karşı mide - bağırsak duvar gerginliği sağlıklı bireylere göre daha abartılı algılanır. Bu kişiler takıntıları sebebiyle çoğu durumu daha abartır ama abarttıklarını da düşünemezler. Farkında olmadan yaşadıkları bu olayın yan etkilerinden önemli bir tanesi de mide bulantısı olabilir.
Böyle bir durum yaşayan hastalar psikiyatrik destek almalı. Öncelikle hastalığın ciddi bir hastalık değil, işlevsel bir durum olduğunu anlayıp endişelerin ortadan kaldırılması gerekir. Bu tip hastaların kafein, alkol, inek sütü ve inek sütünden mamul ürünler, yağlı gıdalar ve özellikle de paketli gıda ürünlerinin kullanımından kaçınması gerekir. Aç kalınmamalı, az ve sık beslenilmeli. Keçi sütünden mamül yoğurt, peynir tüketilmeli, sıvı alımı artırılmalı, hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli ve her gün açık havada en az yarım saat yürüyüş yapılmalı. Bunların yanı sıra yoga, meditasyon, nefes egzersizi gibi gevşeme tekniklerinin de yararlı olabileceğini dile getirdi.
Mide bulantısına iyi gelen yiyeceklerin başında muzun geldiğini söyleyen Dr. Akkurt, “Hem hafif hem de potasyum açısından zengin olan muz kısa sürede rahatlamanızı sağlayabilir. Mutfağınızdan da, çantanızdan da eksik etmeyin.” dedi. Mide bulantısına karşı diğer beslenme önerileri ise özellikle akut şikayetlerin olduğu dönemler için pirinç lapası, karpuz, nane-limon çayı, yoğurt, leblebi, kabukları alınmış elma, yoğurt, haşlanmış patates, çiğ badem oldu.