Güncelleme Tarihi:
Gebelikte anne adaylarının hayatını zorlaştıran kabızlık ve özellikle gebeliğin son döneminde ciddi sıkıntılara yol açabilen basur ya da mayasıl sorununa ne gibi çözümler var?
Gebelikteki kabızlık ya da barsak hareketlerindeki yavaşlamaya bağlı katılaşan dışkının sert olmasına bağlı, zorlu ıkınmalarda kolaylıkla yırtılan damarlar, anne adaylarını çok korkutan kanamalara neden olur.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroidin genellikle ilk belirtisi bu kanama ya da dışkılamayla artan ağrıdır. Bazen hiç belirti vermeden makat temizliği esnasında ele gelen kitlelerle de fark edilebilir. Genel olarak bu bölgede dolgunluk hissi yaratır. Kanamalar genellikle uzun süreli olmaz ancak sık tekrar edebilir. Bazen damar paketleri, içindeki kan akımı çok yavaşladığı için pıhtı ile tıkanabilir ve tedavi edilmediği takdirde çok şiddetli ağrıya yol açar.
Hemoroid Tedavisi
Hemoroidin tedavisi genellikle cerrahi ve medikal olmak üzere iki şekilde olur. Hemoroidlerin çıkarılma esasına dayanan cerrahi tedavi genellikle hamilelik döneminde tercih edilmez. Bu tedavi zorunluluk yok ise doğum sonrasına bırakılmalıdır. Gebelik döneminde bölgesel kremler, fitiller ve ağızdan alınabilen tabletlerle yapılan medikal tedavi ilk seçenektir ve anne adayının alması gereken önlemlerle mutlaka desteklenmelidir. Tablet formunda olan ilaçlarla tedavi gebeliğin son döneminde ve uzun süreli uygulanmalıdır.
Hemoroidler nadiren normal doğum için engel oluşturur. Zaten genellikle de doğumdan sonra süratle geriler. Bazen doğum esnasında ıkınmaya bağlı olarak kanayabilirler. Bunun önüne geçmek için tespit edilir edilmez doktorunuzdan destek almalısınız. Çünkü tedaviye ne kadar önce başlanırsa, sorunun çözümü doğuma dek o denli başarılı olacaktır. Hemoroid tedavisinin zaman aldığı akılda tutulmalıdır. Hatta bazen sadece annenin alacağı tedbirler bile sonuç verebilir. Bunlar kısaca:
1.Kabızlığın Önlenmesi
Kabızlığı önlemek için bol posalı ve lifli gıdaların tüketimi, bol sıvı alımı, düzenli egzersizler ve hatta son yıllarda önemi keşfedilen probiyotik içeren tabletlerin kullanımı sindirim sistemini düzenleyerek işe yarayabilir. Bu ilaçlar hakkında doktorunuz size daha detaylı bilgi verecektir. Unutulmaması gereken konu, kronik kabızlığı olan bir anne adayının hemoroid tedavisinin başarısız olacağıdır.
2.Günlük Aktivitelerin Planlanması
Özellikle çok ayakta kalmanın vücudun alt kısmındaki dolaşımı yavaşlatarak hemoroid ve varis gibi damar problemlerinin artmasına yol açtığı unutulmamalıdır. Çok ayakta kalmak hatta uzun süreli oturarak çalışmak zorundaysanız bunun için mutlaka tedbir almalısınız. Hemoroidin şiddetlendiği dönemlerde yatak istirahatı yapmalısınız ancak normal koşullarda başta yürüme ve yüzme gibi gebelikte önerdiğimiz egzersizlerin koruyucu etkisi olduğu da hatırda olmalıdır.
3.Yapılabilecek İlave Uygulamalar
Hemoroid memeleri bazen dışkılama esnasında dışarı çıkar ve orada kalır. Elinize bir eldiven giydikten sonra, parmak ucunuzu vazelinli krem ile kayganlaştırarak dışarı çıkan bu damar paketlerini içeri itebilirsiniz. Dışarıda kalan bu damar paketleri dolaşımın bozulmasına ve problemin şiddetlenmesine yol açabilir.
Dışkılama sonrası anal bölgenin temizliği ve problemin artmasına yol açabilecek beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi de (mayalı, baharatlı ve acılı gıdaların tüketiminin azaltılması gibi) hemoroidle mücadelede işe yarabilecek diğer tedbirler olarak sıralanabilir.
Op.Dr.Özgür Kavaz
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı