Güncelleme Tarihi:
Marketlerden satın alınan tüm paketli ürünlerin üzerindeki üretim tarihi ve son tüketim tarihine mutlaka bakılmalıdır. İshal daha çok sağlıksız ürünlerin tüketilmesinden kaynaklandığı için ülkemizde tüketim için hazırlanmış besinlerin kalite standartlarını belirleyen TSE kurumunun denetiminden geçmiş olması sağlıklı olduğunun göstergesidir. Bu bakımdan ishal de dahil pek çok sağlık sorunundan korunmak için TSE belgeli besinler tercih edilmelidir.
Bağırsak ve sindirim sağlığı için her türlü çiğ et, çiğ kıyma, çiğ yumurta, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve sakatatları tüketmekten kaçınılmalıdır. Bu tür besinler mutlaka çok iyi pişirilmiş ve mutlaka hijyenik koşullarda hazırlanmış şekilde tüketilmelidir. Bu nedenle hayvansal ürünlerin daha çok ev koşullarında hazırlanması, iyice pişirilerek tüketilmesi en doğru yaklaşım olur.
Gün içinde binlerce müşteriye hizmet eden fast food ürünlerin tüketiminden özellikle kaçınılmalıdır. Hijyenik ortamlarda hazırlandığından emin olunmayan hazır besinler tüketmek ishal de dahil pek çok sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi hastalığına sebep olabilir. Bu bakımdan aslında gebelikte beslenme ile ilgili en temel kural besinlerin evde hazırlanarak tüketilmesidir.
Gebelikte sindirimle ilgili tüm sorunları önleyebilmek adına bağırsaklar yormayacak şekilde beslenmeye özen göstermek gerekiyor. Gebelikte ishal durumunda da yine bağırsağı yormayacak, sindirimi kolay besinler tüketilmelidir. Bu bağlamda yağsız hazırlanmış pirinç lapası, haşlanmış patates, yoğurt, elma, havuç, muz, bayat ekmek, peksimet gibi ürünler ishalin kısa sürede doğal olarak geçmesine yardım edecektir.
Gebelikte günde 2 fincandan fazla çay tüketmek kabızlığa sebep olabiliyor. Bu bakımdan ishal durumunda günde çok koyu olmayacak şekilde 3 fincan çay tüketmek de faydalı olabilir.
Gebelikte ishal tedavisinde tıbbi uygulamalar önemli!