Gebelikte halsizliğin en büyük nedeni demir eksikliği

Güncelleme Tarihi:

Gebelikte halsizliğin en büyük nedeni demir eksikliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2018 15:57

Gebelik döneminde yaşanan halsizliğin çok çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Jinekolog Op. Dr. Filiz Candan Topuz, sık görülen nedenlerin başında demir eksikliğinden kaynaklanan anemi olduğunu ifade ediyor.

Haberin Devamı

Folik asit, B12 eksikliğine bağlı anemilerin, trioid bezi az çalışan, hipotiridisi olan gebelerde de halsizlik ve yorgunluk olabileceğini söyleyen Topuz, bununla birlikte genetik hastalıklara bağlı olarak da halsizlik yaşanabileceğini belirtiyor.

Anemi (demir eksikliği), gebelikte görülen en sık halsizlik sebebidir. İlk gebelik muayenesinde eğer gebelik öncesi kontrol edilmemişse, mutlaka tam kan sayımı yapmak gerekir. Anemi çok çeşitli olabilir ancak doktorlar sıklıkla demir eksikliği anemisi ile karşılaşmaktadır.

KADINLARIN YARISINDA DEMİR EKSİKLİĞİ VAR

Türkiye‘de gerçekleştirilen çeşitli çalışmalarda kadınların yarısına yakınında demir eksikliği saptanmıştır. Yaklaşık %90‘ında ise demir depoları düşüktür. Bununla birlikte folik asit ve B12 eksikliğine bağlı anemiler de söz konusudur. Bu gebelerde yorgunluk şikayeti ve solgun bir görünüm olur.

Haberin Devamı

Diğer yandan, gebeliğin ilk üç ayında fizyolojik olarak artan hormonların etkisiyle uyku hali ve yorgunluk hissi olabilir. Bu durumu kansızlığın yapmış olduğu halsizlikten ayırmak gerekir. Genelikle ilk üç ayın sonunda kendiliğinden geçer. Tiroid bezi az çalışan, hipotiridisi olan gebelerde de halsizlik ve yorgunluk olabilir.

GENETİK TARAMALAR YAPILMALI  

Ailevi Akdeniz anemisi gibi genetik kansızlığı olan hastalıklarda ve kronik kalp, böbrek hastalıklarında da halsizlik olabilir. Bu nedenle ilk gebelik muayenesinde bu taramaların yapılması ve kronik hastalıkların sorgulanması önemlidir. Tedavide eksik olanın yerine konması ve bunun bir an önce yapılması gerekir. Kronik hastalığın yapmış olduğu halsizlik ise konunun uzmanı ile konsülte edilerek çözülmeye çalışılması gerekir. İdeali, gebelik planlayan kadınların gebelik öncesi bu tetkikleri ve taramaları yaptırıp, eksiklikler yerine konduktan sonra gebe kalınmasıdır.

GEBELİKTE KİLO ALIMI HESAPLAMA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!