Gebelikte gestasyonel diyabet

Güncelleme Tarihi:

Gebelikte gestasyonel diyabet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Kan şeker kontrolünde yemekleri yeme hızının da etkisi vardır.

Haberin Devamı

Gebelik döneminde pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bunlardan biri de şeker hastalığıdır.

Şeker hastalığı (gestasyonel diyabet) hem anne hem de bebek için zarar verici olabilir. Uzman Diyetisyen Binnur Okan, gebelik sürecinde ortaya çıkan şeker yüksekliğinin tıbbı beslenme tedavisi ile kolaylıkla kontrol altına alınabileceğini ve nasıl bir beslenme planının uygulanması gerektiğini anlattı.

Hamilelikte İdeal kilo kazanımı

Bu tanı ile başvuran bireylerde, öncelikle ideal ağırlık kazanımını planlamak gerekir, çünkü konrolsüz ağırlık artışlarında risk her zaman artar. Gebelik süresince ortalama ağırlık kazanımı 10-14 kg olmalıdır. Gebelik öncesi BKI (boy - kilo oranı) normal olan bireylerde 12 kg normal kabul edilirken, gebelik öncesi zayıf bireylerin 14 kg, kilolu bireylerin 10 kg kazanımı önerilir.

Öğün Saatlerinin Önemi

Gebelikte şeker tanısı almış bireylerin beslenmesinde en önemli nokta öğün saatleridir.Öncelikli olarak kaçınılması gereken uzun açlık süreçleridir. Uyanık olunan süre boyunca 2,5 saat aralıklarla beslenmek, uyandıktan sonra en kısa sürede kahvaltı yapmak gerekir. Gece uyku problemleri yaşayan ve 1 saati geçen uyanıklık yaşayan, yataktan çıkıp vakit geçiren bireyler söz konusu ise mutlaka tekrar ara öğünler önerilir.

Beslenme Planı

* En ideal olanı her ana öğünde 4 besin gurubundan (süt,et,tahıl,sebze-meyve) da tüketmektir.Mümkün olmayan durumlarda ise tüm ana öğünlerde süt-yoğurt gurubu veya et-tavuk-balık-kurubaklagil gurubundan en az birinin bulunmasıdır.

* Ana öğünlerde de ara öğünlerde de karbonhidrat yükünü arttırmamak şarttır. Karbonhidrat türü olarak mutlaka komplex karbonhidratlar yani işlenmemiş, tam tahıl, kepek, yulaf, çavdar, tam buğday, bulgur tercih edilmelidir.

* Ara öğünlerde ise tüketilen karbonhidratın yanına mutlaka süt-yoğurt grubundan bir besin eklenmelidir. Meyveler ara öğünler için iyi birer alternatiftir, ancak mutlaka porsiyon kontrolu yapılmalı ve tek başlarına tüketilmemelidir. Tüm ara öğün alternatifleri gibi meyvelerin de ara öğünlerde tüketilirken süt-yoğurt grubundan bir besin ile birlikte tüketilmelidir. Fındık, badem, ceviz gibi içerdiği olmulu yağ asit örüntüsü nedeni ile gebelikte özellikle önerilen yağlı tohumlar tek başlarına ara öğün olamaz, ara öğünlerde veya kahvaltıda ilave olarak tüketilebilir.

Yemek yeme hızı

Kan şeker kontrolünde yemekleri yeme hızının da etkisi vardır, mümkün olduğunca yavaş tüketim önerilir.

Fiziksel aktivite

Fiziksel aktivite şeker düzenlenmesine yardımcıdır; ancak mutlaka hekimden onay alınmalıdır. Gebeliğin bazı süreçlerinde, bazı bireylerde risk oluşturabilmektedir. Fiziksel aktivite ara öğün sonrası, ana öğün öncesi olmalıdır.

Diyabetik ürünler

* Kesinlikle yapılmaması gereken hata diyet-diyabetik ürünlere yönelmektir.

* Piyasada diyabetik-diyet etiketi ile satılan, tatlandırıcı içeren (diyabetik çikolata, diyabetik reçel, diyabetik bisküvi,dondurma,vb.) yiyecekler gebelik süresünce tüketilmemelidir.

* Şeker ve şekerli yiyecekler, şerbetler, reçel, bal, pekmez gibi tatlılar, bisküviler, kekler, kurabiyeler, pastalar; yani beyaz un ve basit şeker içeren yiyecekler önerilmez, sadece konrollü bireylerde, diyetisyen kontrolünde, önerilen mikatrlarda tüketmelerine izin verilir.

Sadece uygunsuz yiyecekler tüketmemek yeterli değildir !!! Kan şekeri düzenlenmesi için mutlaka saat düzeni, öğün planlanması ve öğünlerde doğru yiyeceklerin kombinasyonu gereklidir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!