Güncelleme Tarihi:
Op.Dr.Neptün Erdener, bel ağrılarının gebelikte en sık rastlanan şikayetlerden biri olduğunu, yaklaşık her dört hamile kadından üçünün, ilk 3 aydan sonra doğuma kadar bel ve sırt ağrılarından yakındığını belirtti. Genelde bu ağrılar lomber (belin alt kısmı) ve pelvis ağrıları şeklinde, kasıktan kuyruk sokumuna doğru kalçalar ve bacaklara kadar yayılabiliyor.
Op.Dr.Neptün Erdener, gebelikte 3 grup kasın çok önem taşıdığını ifade etti:
Bel ve sırt kasları: Omurgayı oluşturan omurları ve onların arasındaki diskleri birbirine bağlayan küçük kas gruplarıdır ve bu kas grupları arasında oluşan fonksiyon bozuklukları şiddetli bel ve sırt ağrılarına neden olabilir.
Karın kasları: Doğumu kolaylaştıran ve omurgaya destek veren kas grubudur. Karın kaslarının güçlendirilmesi doğum sürecine yardımcı olur. Daha önce doğum yapan kadınlarda gevşeyen karın kasları bel ağrılarının önemli bir nedenidir. Kilo artışı, gebelikle büyüyen uterus, gebelik hormonlarının etkisiyle gevşeyen omurlar vücudun ağırlık merkezini değiştirir, beldeki normal 'lomber lordoz' dediğimiz eğrilik artar ve şiddetli bel ağrılarına sebep olabilir.
Pelvis kasları: Doğum yolundaki kaslardır. Bu kasların güçlendirilmesi doğum yoluna giren bebeğin itilmesinde yardımcı olur. Ayrıca pelvis tabanı dediğimiz bu kas grubunun egzersiz ile güçlendirilmesi (Kegel egzersizi), rahim ve mesane sarkmalarını, idrar tutamama gibi bazı semptomların da oluşmamasında ve tedavi edilmesinde önem taşır” diye konuştu.
Gebelikteki her bel ağrısı bel fıtığı değildir
Gebelikte görülen her bel ve sırt ağrısı bel fıtığı değildir. Fakat ağrılarınızı mutlaka doktorunuzla paylaşın. Zamanında alınacak önlem ve uyarılarla hem olası risklerden korunmuş hem de konforlu bir gebelik dönemi geçirmiş olursunuz.
Bel ağrılarının önlenmesi için dikkat edilecek hususlar:
Bel ağrısı için egzersizler