Gebelik sürecinde ilk üç ayda sizi neler bekliyor?

Güncelleme Tarihi:

Gebelik sürecinde ilk üç ayda sizi neler bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2019 00:57

Anne adayları, hamilelik sürecinin başlangıcından itibaren farklı bir deneyim yaşayacakları hassas bir döneme giriyorlar. Kadın Hastalıkları ve Doğun Uzmanı Doç. Dr. Türkan Gülpınar, gebelik sürecinin ilk üç ayında karşılaşılan semptomlar hakkında merak edilenleri sizin için yanıtladı.

Haberin Devamı

Erken gebelik semptomları ilk adet gecikmeleri ile başlayabileceği gibi ondan sonraki bir - iki hafta içinde de gelişebilir. Altı haftadan itibaren kadınların %60’ında erken gebelik semptomları gelişir. Sekizinci haftada bu oran % 80-90’lara çıkmaktadır.

YEMEK VE YEMEK KOKULARINA HASSASİYET

Eğer gebelik yeni oluştuysa artan östrojen hormonu, yemeklere karşı isteksizliğe ve kokulara karşı öğürme refleksine sebep olabilir.

Eskiden çok sevdiğiniz gıdaları görmeye hatta düşünmeye bile dayanamayabilirsiniz. Bunun yanında su ve sıvı gıdalar midenizi bulandırabilir.

KARINDA ŞİŞKİNLİK

Her adet dönemi öncesi hissedilen karında şişkinlik ve vücutta şişme gebeliğin ilk dönemlerinde daha belirgin hale gelir. Rahimde oluşan bu durum, hızla değişen hormonlara bağlı olarak gelişir.

HALSİZLİK

Halsizlik ilk aylar da sık görülen semptomdur. Sebebi tam olarak bilinmiyor olsa da hızla yükselen Progesteron hormonu halsizlik ve uyku bozukluğna sebep olabilir.

Haberin Devamı

Aynı zamanda bulantıya bağlı iyi beslenmeme durumun ve gece idrara kalkma problemi, uykuların bölünmesine bağlı olarak yorgunluğa sebep olabilir. İlk üç aydan sonra bu şikayetler azalır fakat son üç ayda tekrar görülebilir.

SIK İDRARA ÇIKMAK

Gebelik başladıktan hemen sonra hızla artan kan volümü, hormonal değişiklikleri ve böbreklere giden kan akışını arttırır. Bu durum mesanede hızlı ve sık idrara çıkmamamıza neden olur.

Sık idrara çıkma, büyüyen rahmin mesaneye yaptığı baskı ile özellikle gebeliğin son dönemlerinde artış gösterecektir.

HAFİF LEKELENME

Erken dönemde görülen pembe akıntı veya damla şeklinde lekelenme genellikle fetusun yerleşme kanamasıdır ve önemli bir sorunun habercisi değildir. Her dört kadından birinde görülebilir fakat artış gösterirse düşük tehtidi olabileciği için mutlaka doktora danışılmalıdır.

BULANTI

Sabah bulantılarının başlaması, gebe kalındıktan sonra ikinci haftadan itibaren başlayabileceği gibi dördüncü haftadan itibarende başalayabilir. Mutlaka her gebede görülmek zorunda değildir.

MEME HASSASİYETİ

Gebelik belirtilerinde oldukça rahatsız edici olanlardan biri de şiş ve ağrılı meme hassasiyetidir. İlk üç aydan sonra ise meme hassasiyeti şikayetinde azalma görülür.

Haberin Devamı

DUYGUSAL DEĞİŞİMLER

Özellikle ilk on iki haftada gebelerde engel olamadıkları duygusal durum değişiklikleri görülür. Bunlar duygusallık, ağlama isteği, sinirlilik, depresyon şeklinde kendini gösterebilir.

Vücutta gebelikle birlikte çok hızlı değişen hormon, beyindeki kimyasal denge üzerinde yaptığı baskı ile bazı gebelerde duygusal durum değişikliği yapar. Kendinizi depresif, aşırı kaygılı veya olaylar karşısında abartılı tepkiler verirken bulabilirsiniz.

VÜCUT ISISINDA DEĞİŞİKLİK

Gebelikle beraber vücut ısısında 1 ° - 1,5 ° kadar artış görülebilir. Yukarında velirtilen gebelik belirtileri şüphelenilirse mutlaka kesin tanı için kanda BHCG hormonu veya ultrasonda gebelik kesesi görülmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

İlk üç aydaki semptomların hafiflatilmesi için en uygun tedavi hastanın hidrasyonunun artırması ve açık hava egzersizleridir.
Bunun yanıda bol sıvı tüketimi (günde en az 2-2.5 lt) ve günlük yapılacak 30-40 dk’lık artan tempolu yürüyüşler bu semptomların çoğunu ortadan kaldırır.

Protein ve vitamin ağırlıklı beslenme ve tuzun azaltılması özellikle bağırsaklarla ilgili rahatsızlıklar için faydalı olacaktır. Semptomların çok şiddetli olduğu bulgularda mutlaka doğum doktorunuza danışınız.

BAKMADAN GEÇME!