Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı bir şekilde kilo vermenin yolu verimli bir uykudan geçiyor. Gece kaliteli bir uyku geçirmek vücudun kas kütlesini korumaya yardımcı olarak ekstra kilo vermeye yardımcı oluyor. İşte, gece verimli bir şekilde uyumanın 5 yolu…
Kaynak: Alamy, İngimage, pexel
Uyku sırasında, kilonuz ve kaç saat uyuduğunuz vücudunuzun yakacağı kalori miktarını belirler. Normalde, bir saat uykuda kilo başına yaklaşık 0,42 kalori yakarsınız. Fazla kalori yakmak istiyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olan süre kadar uyumalısınız
Yatmadan önce kendinize yalnız kalabileceğiniz bir zaman ayırın. Bu zaman diliminde meditasyon yapabilir, favori kitabınızı okuyabilir veya kısa bir film izlemek gibi rahatlatıcı aktiviteler yapabilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce sıcak bir duş alarak vücudunuzu günün stresinden arındırmak da iyi bir fikir olacaktır. Bu sayede vücudunuz rahatlayacak ve uyku moduna ayarlanacaktır. Beyniniz rahatladıktan sonra, yüksek kaliteli ve daha verimli bir uyku çekebilirsiniz.
Uykunuzda rahatsızlık duymak istemezsiniz çünkü bu rahatsızlık, uykunuzun kalitesini büyük ölçüde düşürecektir. Yatmadan önce tıka basa yemek yemek, kilo verme çabalarınızı olumsuz yönde etkileyecektir, çünkü sindirim sistemimiz de genellikle beyniniz kapalıyken neredeyse uykuya dalmış olur.
Kilonuzu kontrol altında tutmak için kaliteli bir uykunun yanında sağlıklı beslenmenizde önemli basamaktır. Uykunuzda kalori yakacağınız aperatifler seçin. Örneğin fındık ve yoğurt bunlardan sadece ikisi, daha çok süt ürünlerine odaklanmalısınız.
Uykudan önce tüketilen içecekler sizin gece boyu tuvalete gitmenize sebep olur bu da uyku kalitenizi ve miktarını azaltır. Suyu uyumadan önce değil günün erken saatlerinde içmelisiniz. Alkollü içeceklerden mutlaka kaçının, çünkü daha rahat uyumamıza sebep olduğu söylense de sabahın erken saatlerinde uykunuzu tamamen kaybetmemize neden oldukları bilinmektedir.
Işık, uykunuzun kalitesinde çok ciddi bir rol oynar. Işıklar yandığında veya gün aydınlanmaya başladığında pencerenizden giren güneş ışığı uykunuz her seferinde kesintiye uğramasına sebep olur. Derin uykuda olsanız bile bilim, ışığın uykunuza müdahale etmesinin bir yolu olduğunu söylüyor.