Yoğurt, şüphesiz sütten elde edilen en güzel şeylerden biri. Kalsiyum, demir, protein, fosfor ve çeşitli vitaminleri içeren yoğurt hem besleyici hem sağlıklıdır. Vücudun direncini arttırır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudumuzu hastalıklara karşı korur. Dolapta uzun süre kaldığını görünce, bozulmamasına şaşırıp psikolojikmen yoğurt tüketimimizi azaltıyoruz. Çoğumuz bu kadar faydalı ve güzide olan bir besin maddesini bazen uğraşmak istemeyip, çoğu zaman da “ya tutmazsa?” korkusuyla marketlerden hazır alıyoruz. Bununla birlikte son yıllarda evde yoğurt mayalayanların sayısı da oldukça arttı ancak başarısız denemelerle karşılaşınca yoğurt mayalamaktan vazgeçenler de var. Peki ya tutmayan yoğurdu tekrar mayalayabilirsiniz desek? Başarısız bir mayalama tecrübesinin ardından kıvamı tutmamış sütü buzdolabına koyup birkaç saat dinlendirin. Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun. Tutmayan yoğurdu değerlendirme yollarından biri de ondan lor peyniri yapmaktır. Tutmayan yoğurdu tencereye boşaltıp orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan karışımın altını kısın ve suyunu çekmeye başlamasını bekleyin. İsteğinize göre tuz/yağ ilave edin. Suyunu tamamen çekmeye başlayan yoğurt artık peynir kıvamına gelmeye başlayınca ocaktan alıp bir süzgeç yardımıyla iyice süzün. Süzülme işlemi de bittikten sonra şeklini verip dolaba kaldırabilirsiniz. Daha fazla süzülmesi ve kıvamını bulabilmesi için bir bez torbaya koyun. Tutmayan yoğurdunuzdan hızlıca bir şey yapmak istiyorsanız enfes bir yoğurt çorbası da hazırlayabilirsiniz.