Güncelleme Tarihi:
İçerdiği vitamin ve mineral desteği sayesinde özellikle çocukların kemik gelişiminde çok yararlı olan süt, günlük hayatta da kullandığımız önemli besin maddelerinin başında geliyor. Çok yararlı ve değerli bir besin olan sütün üretimi, saklanması ve tüketilmesi aşamasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.
Görseller: Alamy, Pixabay
Ambalajlı bir şekilde aldığımız sütler, Ultra High Temperature Processing teknolojisi (UHT) ile hazırlanıp kullanımımıza hazır hale geliyor. Bunun yanı sıra mandıralardan aldığımız sütleri ise kendimiz kaynatarak tüketime hazırlıyoruz. Fakat sütten yüksek verim elde etmek, taze ve sağlıklı bir şekilde tüketimini sağlamak için saklama koşullarına dikkat etmek gerekiyor.
Süt oldukça hassas bir besin maddesi. Gerekli saklama koşulları bulunsa bile en fazla 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Aksi durumda özellikle çocuklarda ciddi yan etkiler görülebiliyor. Peki sütün bozulduğu nasıl anlaşılır?Sütün kıvamı yoğurdu andırıyor ve aşırı koyu hale geliyorsa o süt, bozulmaya yüz tutmuş demektir. Bu haliyle tüketilmemelidir.
Sütün bozulduğunu anlamak için küçük bir tadım testi yapılabilir. Tadındaki ekşime, acıma, yanık ve malt tadı sütün bozulduğu anlamına gelir.
Sütün bozulduğunu anlamaya yarayan bir diğer yöntem de sütü ısıtmaktır. Eğer sütü ısıttığınızda dip kısma doğru çökme söz konusu ise o süt bozuk demektir.
Dışarıdan bakıldığında süt üzerinde köpükler görülüyorsa, o süt buzdolabınızda kesinlikle yer almamalıdır. Marketten aldığınız sütlerin ambalajlarını da iyi incelemelisiniz. Çünkü paket üzerinde şişklinlik ve bombe varsa o süt bozuktur ve içilmez.
Sütün bozulduğu durumlarda tüketimi oldukça tehlikelidir. Besin zehirlenmeleri ve bağırsaklarda görülen ağır enfeksiyonlar ciddi sorunlara yol açabilir. Bozuk süt, direkt olarak içilmeden tüketildiğinde dahi yan etkilere yol açabilir. Hafif seviyedeki zehirlenmelerde ise yoğurt ve bol su tüketimi gereklidir.