Sonbahar son günlerde en soğuk yüzünü göstermeye başladı. Bu dönemde havalarla beraber metabolizmamızın dengesi de değişiyor. Değişen bu denge ile kabızlık, halsizlik, bağışıklık sistemi zayıflaması gibi sorunlar yaşanabiliyor. Tüm bu sorunları daha hafif atlatmak için ise sonbaharın şifalı eli kereviz yardımımıza koşuyor. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, bu faydalı sebzenin nelere iyi geldiğini tek tek anlattı. Kerevizin besin değeri oldukça yüksektir. A, B, E, C ve K vitaminlerini içerir. Fosfor, çinko, bakır, mangan, kalsiyum, demir ve selenyum minerallerini içerir. Yaz mevsiminden sonra sonbahar mevsimi diyet yapanların gözdesidir. Fakat yanlış diyet yöntemleri ile zayıflamak bağışıklık sistemi hastalıklarını da beraberinde getirir. Bu noktada doğru yöntemlerle doğru besinleri birleştirebilmek çok önemlidir. Besleyici değeri oldukça yüksek olan kerevizin kalorisi de bir o kadar düşüktür. Çiğ 100 gram kereviz yaklaşık olarak 20 kaloridir. Bu nedenle diyet yapanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Kerevizin salatasını, çorbasını veya yemek halini tüketebilirsiniz. Her 3 kişiden 2’sinin hasta olduğu sonbahar mevsiminde metabolizmamızı ve bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemiz gerekir. Kereviz yüksek oranda flavonoid denilen antioksidan maddeleri içerir. Bu maddeler vücudumuza kötü etkili olan serbest radikaller ile savaşarak bağışıklık sisteminin güçlü olmasına yardım eder. Kerevizin idrar söktürücü etkisi vardır. Bu etkiden kerevizin suyu tüketilerek daha etkili bir şekilde yararlanılabilir. Aynı zamanda kerevizin suyu ile vücut kaybettiği suyu da sağlamış olur. Bu özelliği ile böbreklere de faydalı olan kereviz kum ve taşların dökülmesine de yardımcıdır. Kabızlık tedavisinin en önemli noktası lif kaynaklarının yeterli tüketilip tüketilmemesidir. Yetersiz lif tüketimi kabızlığı tetikler. Kereviz lif içeriği oldukça yüksek bir sebzedir. Kabızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka beslenmenize kerevizi ilave etmelisiniz. Kerevizin tansiyona, kolesterolün düşürülmesine ve şeker hastalığına olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda yapılan çalışmalar karaciğere olan olumlu etkilerini de kanıtlamaktadır. Günümüzde stres ve sinir bazı dönemlerde kaçınılmaz olabilir. Özellikle de sonbahar ve kış aylarında güneşin kendini saklaması ile bireyler daha depresif ve sinirli olabilir. Bu noktada sinirleri yatıştırıcı etkisi olan kereviz yardımımıza koşar. Aşırı sinirli ve asabi kişiler kerevizin bu etkisinden faydalanabilirler. Malzemeler1 tane kereviz8-10 yemek kaşığı yoğurt8 tam ceviz kırığı½ demet dereotu2-3 diş sarımsak SumakYapılışı1 tane kerevizin beyaz kısmı iyice yıkanıp temizlendikten sonra rendelenir. ½ demet dereotu yıkanır ve doğranarak kerevize eklenir. Ardından yoğurt, ceviz kırıkları, 2-3 diş sarımsak ilave edilerek karıştırılır. Son olarak sumak ile tatlandırılır. Bu salatayı ekmek ilavesi ile bir öğününüzün yerine tüketebilirsiniz. Afiyet olsun. Tüm öneriler sağlıklı bireyler içindir. Belirtilenlerden başka herhangi bir hastalığı olan kişiler mutlaka kendi uzmanlarına danışmalıdır. Görseller: Alamy