Güncelleme Tarihi:
Kurban Bayramı’nda sofralarda et yemekleri artarken sindirim sorunlarıyla karşılaşmamak için beslenme biçimine de dikkat etmek gerekiyor.
Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe ağır, yağlı, kızartma olarak pişirilmiş etlerin fazla tüketilmemesi konusunda uyardı.
Aktepe, et tüketimi arttığından özellikle bu bayramda su içmenin önemli olduğunu belirterek, sindirimi kolaylaştırmak için doğal kaynak suyu ve doğal mineralli suların tercih edilmesini önerdi.
Bayramın yaz günlerine denk gelmesi ve et tüketiminin artmasıyla yaşanabilecek rahatsızlıklara dikkat çeken Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, şöyle devam etti:
“Ağır, yağlı, kızartma etler fazla miktarda tüketilirse sindirim zorluğu, hazımsızlık, midede şişkinlik ve bulantı, kan şekeri ve tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kalp, diyabet, tansiyon, kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalığı olanlar etin pişirme tekniğine ve tükettiği miktara çok dikkat etmeli.”
Bayramda tüketilen su miktarının sağlık açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Aktepe, “Su besinlerin daha kolay sindirilip bağırsaklardan atılmasına destek olur. Yeterli tüketilmediğinde hazımsızlık ve gaz şikâyetlerinde artma yaşanır. İçtiğimiz suya ‘Su işte iç, hepsi aynı’ demeyin; doğal kaynaklardan gelen, içerisinde çeşitli doğal mineralleri barındıran, sağlıklı, güvenli doğal mineralli ve doğal kaynak sularını tercih edin” dedi.
Bayramda su tüketiminin miktarı kadar zamanlamasının da önemli olduğuna dikkat çeken Aktepe açıklamasında şunları söyledi:
“Yemeklerle birlikte ya da hemen öncesinde su içmek sindirimi zorlaştırdığından, özellikle de bu bayramda suyun yemeklerden yaklaşık 1 saat sonra içilmesini öneririz.”
“Doğal kaynak suyu ve doğal mineralli suların içine limon dilimleri atmak, etin yanında tükettiğimiz salataya doğal ev yapımı sirke ilave etmek sindirime destek olur.”
Bayram sürecinde genel beslenme planlamasına dair de Aktepe, şunları söyledi: “Güne sade ve güzel bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Hazırlanacak etin en azından 24 saat dinlenmesi için zaman tanınmalıdır. Etleri kavurmak yerine yağsız ızgara veya haşlama olarak tüketmeye özen gösterilmelidir. Etli sebze yemeği yapılacaksa etin yağı ile pişirmelidir. Etin yanında bol sebze ve salata tüketmeye özen gösterilmesi sağlıklı olur. Yemekleri çok iyi çiğneyerek tüketmek de hem sindirim konusunda rahatlamaya fayda sağlayacak hem de doyma hissini arttıracaktır.”