Güncelleme Tarihi:
Meyve ve sebzelerin yıkanması, sağlık açısından önemli bir adım. Çünkü bu işlem, ürünlerin üzerlerinde bulunan çeşitli kirleticileri ve mikroorganizmaları temizlemeye yardımcı oluyor. Piyasada satılan meyve ve sebzeler genellikle üretim, taşıma ve depolama süreçlerinde çeşitli kirleticilere maruz kalabiliyor.
Tarım ilaçları, toprak kalıntıları, endüstriyel kirlilikten gelen partiküller ve insanların elle temasıyla bulaşabilen mikroorganizmalar gibi unsurlar, bu gıdaların yüzeylerinde bulunabiliyor. Yıkanmamış meyve ve sebzeler tüketildiğinde ise sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Örneğin, tarım ilaçları ve kimyasallar uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilirken, yüzeyde bulunan bakteri ve virüsler, kısa vadeli enfeksiyon riski oluşturuyor. Bu nedenle, meyve ve sebzelerin yıkanması, bu potansiyel riskleri azaltmanın basit ve etkili bir yolu.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, 10 Amerikalıdan sadece biri günlük meyve ve sebze ihtiyacını karşılıyor. Meyve ve sebzelerin detoks edici özellikleri iyi bir şekilde belirlenmiş olsa da beslenme uzmanları ürünlerin kendi detoks banyosundan faydalanabileceğini söylüyor.
Ayrıca pek çok uzman, ürünlerin musluk suyunda yıkanmasının, büyüme ve hasat sırasında maruz kaldığı pestisitlerden ve diğer tehlikeli kimyasallardan arındırmak için yeterli olmadığını söylüyor.
Daha temiz bir gıda tedarikini savunan bir kuruluş olan Çevre Çalışma Grubu’nun yakın zamanda yaptığı bir analiz ise örneklenen geleneksel taze meyve ve sebzelerin yüzde 75’inin potansiyel olarak zararlı kimyasal kalıntıları içerdiğini buldu.
Beslenme uzmanı Jessica Shand geçen hafta British Vogue'a yaptığı açıklamada, “Meyve ve sebzelerde en sık kullanılanlar herbisitler, fungisitler, insektisitler ve bakterisitlerdir (Bu terimlerin hepsi tarımsal ilaçların farklı türleri) ” dedi.
Shand, bu riskleri azaltmak için iki önemli detaya dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı;
1- Ürünleri temiz suyla dolu lavaboya koyun. Bunun için filtrelenmiş su tercih etmenizi öneririm. Temiz suya ayrıca bir yemek kaşığı elma sirkesi de ekleyin.
Çünkü elma sirkesi antibakteriyel ve antimikrobiyal özellikler açısından zengindir. Bu da onu ürünlerinizi detoks etmek için ideal bir doğal besin kaynağı haline getirir. Ayrıca karbonat da kullanabilirsiniz. İki bardak suya bir çay kaşığı ekleyebilirsiniz.
2- Bir sebze fırçası kullanarak, her bir sebze parçasını nazikçe fırçalayın ve 15 dakika suda bekletin. Son olarak da durulayın. Ayrıca meyveleri yıkıyorsanız, bir süzgece koyun ve en fazla beş dakika suya batırın, bu süre beş dakikayı geçmesin çünkü daha uzun süre suda tutarsanız lapa olurlar. Özellikle kök sebzelerin üzerindeki kirleri temizlemek için palmiye liflerinden yapılan Tawashi fırçaları oldukça kullanışlıdır.