Herhalde makarna sevmeyen çok az insan vardır şu dünyada. Hem kolay ve pratik hem lezzetli hem de fiyatının uygun olması nedeniyle sofraların aranılan lezzetidir. Yemek yapmayı bilmeyenler en azından bir makarna yaparım diyerek makarna yapmanın ne kadar kolay olduğunu düşünseler de lezzetli bir makarna yapmak için bazı püf noktalarını bilmek gerekir. Peki, enfes bir makarna yapmanın püf noktaları nelerdir? Makarnayı haşladığınız tencerenin büyük ve derin olması gerekir. Makarna, tencerenin içinde rahatça pişmeli ve tencereden dışarıya çıkmamalı. Haşlama suyu için musluk suyu yerine içme suyu koyun. Musluk suyundaki klor makarnanızın tadını bozabilir. Makarnayı tencereye koymadan önce suyunun fokur fokur kaynamasını bekleyin. Haşlama suyuna su iyice kaynadıktan sonra bir miktar tuz ekleyin. Haşlama suyuna kesinlikle zeytinyağı koymayın. Yağın makarnanın yapışmasını önlediği sanılır ama bu yanlış bir bilgidir. Aksine makarnaya eklenen zeytinyağı makarnanın etrafında koruyucu bir tabaka oluşturur ve sos tutuşunu azaltır. Haşlama süresi boyunca ateşin altını hiç kısmayın. İyice kaynayan suya makarnayı atar atmaz karıştırın. Bu makarnanın yapışmasını önleyecektir. Haşlama süresi boyunca birkaç defa karıştırın ki yapışmasını önleyin. Haşlama sırasında tencereye kapak koymayın. Makarnanın yapış yapış olmaması için tam olarak pişmeden altını kapatın. Pakettin üzerinde yazan pişirme süresini mutlaka dikkate alın ve bu süreden birkaç dakika önce kontrol edin. Çok pişirilmeden hafif dişe gelecek şekilde olan bu kıvama İtalyanlar “Al dente” diyor. Makarnayı süzmek için küçük delikli bir süzgeç tercih edin. İri delikli olursa suyu çabuk süzüleceği için makarnalar birbirine yapışabilir. Bu su nişastalı olduğu için kullanacağınız sosa güzel bir lezzet ve kıvam katar. Makarnayı süzerken kesinlikle üstünden soğuk su geçirmeyin. Makarna süzüldükten sonra hızlı bir şekilde sosla karıştırılmalıdır. Sosun miktarını da iyi ayarlamak gerekir. Sos içinde yüzmemelidir. Eğer üstüne peynir ekleyecekseniz rendelenmiş bir şekilde sofrada servis edilmelidir. Tüm bu püf noktalarını dikkate alarak makarna pişirirseniz siz de sofralarınıza böyle enfes makarnalar koyabilirsiniz.