Güncelleme Tarihi:
Kanser tipik olarak ileri yaştaki kişilerle ilişkilendirilen bir hastalık. Ancak Amerikan Kanser Topluluğu'nun verilerine göre, 55 yaşın altında görülen kolorektal kanser vakalarının oranı, 1995-2019 yılları arasında yüzde 11'den yüzde 20'ye ulaştı. Bunun sonucunda kolorektal kanser ABD'de 50 yaş altı erkekler arasında en ölümcül, aynı yaştaki kadınlar arasında ise ikinci en ölümcül kanser haline geldi.
Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin verilerine göre, ülkede 2020 yılında kolorektal kanserle alakalı sağlık hizmetlerine 24,3 milyar dolar harcandı. Bu meblağ tüm kanser tedavisi harcamalarının yüzde 12,6'sını oluşturuyor.
Uzmanlar vakalardaki artışın ardında yatan sebebi bilmiyor ancak aşırı kilolu olmak, hareketsizlik, alkol tüketimi, çok fazla kırmızı et ve aşırı işlenmiş gıda tüketimi gibi yaşam tarzı faktörlerinin kolon kanseri riskini artırdığı biliniyor.
Londra'da yaşayan ve kanser hastalarıyla çalışan Diyetisyen Meredy Birdi, geçtiğimiz günlerde Business Insider'a yaptığı açıklamada, "Yediklerimizin yüzde 75'i bitkilerden gelmeli. Bunun önemli bir kısmını da lifli gıdalar ve tam tahıllar oluşturmalı" dedi.
Birdi, kinoa ve kabuklu pirinç gibi tam tahılların içerdiği yüksek orandaki lifin kalın bağırsağın iç yüzeyini koruyan iyi huylu bağırsak mikroplarını beslediğini belirterek, "Lif tüketmenin kolorektal kanser riskini azalttığına dair sağlam kanıtlar var" diye konuştu.
Birdi, kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olabilecek üç yüksek lifli öğle yemeği tarifini de paylaştı...
Gün boyu kahvaltı keyfi yaşamayı sağlayan bu tarifi çok sevdiğini belirten Birdi, yumurta ve lor peynirinin çok iyi birer protein kaynağı olduğuna dikkat çekti.
İki büyük yumurtayı bir kâsede yağlı lor peyniriyle karıştırıp içine deniz tuzu ve karabiber eklediğini söyleyen Birdi, "Ardından karışımı biraz zeytinyağı ile yağlanmış yapışmaz bir tavaya alıp orta-düşük sıcaklıkta pişirmeye başlayın. Yumurtalar kıvam alıp akışkanlığını yitirene kadar 3 ila 5 dakika karıştırın" dedi.
Yumurtanın yanında lif için tam buğday ekmeği yediğini söyleyen Birdi, üzerine biraz doğanmış yeşil soğan serpmenin de yumurtaya lezzet katacağını belirtti.
Fasulye, nohut gibi baklagil çeşitleri hem lif hem de bitkisel protein açısından çok zengin. İnsanların ülke ortalamasından 10 yıl daha fazla yaşadığı Mavi Bölgelerde de en fazla tüketilen gıdaların başında baklagiller geliyor.
Birdi'nin yaşadığı Birleşik Krallık'ta, kızarmış ekmekle tüketilen domates sosunda pişmiş konserve fasulye çok yaygın bir öğün. Birdi de Business Insider'a yaptığı açıklamada, yanında tam buğday ekmeği de olduğu takdirde, bir kâse fasulyenin oldukça iyi bir lif kaynağı olduğunu söyledi.
Birdi, yemeğin besin değerini artırmak için fasulyeye bir avuç ıspanak ile biraz cherry domates ilave ettiğini vurguladı.
Birdi hem besleyici hem de iyi hissettiren lif deposu bir öğün için mercimek ve sebze çorbasını tavsiye etti. Zira 1 su bardağı mercimek 15 gram lif içeriyor.
"Çorbanızın lif oranını artırmak için üzerine file badem, kabak çekirdeği, chia ya da keten tohumu gibi şeyler serpebilirsiniz" diyen Birdi, çorbaya havuç, kereviz, domates gibi malzemeler eklemenin de besin değerini artıracağını hatırlattı.
Business Insider'ın "A cancer dietitian shares 3 lunches that could help prevent colon cancer, a condition on the rise in young people" başlıklı haberinden derlenmiştir.