Güncelleme Tarihi:
Sağlıklı Beslenme Koçu Derya Budak, özellikle kış aylarında hepimizin evde yaptığı kemik suyunun besleyiciliğini kaybetmeden hazırlanışı ile ilgili doğru bilgileri paylaştı.
Budak, “Kemik suyunun kolajenden zengin ve yüksek besin değerine sahip olması için uzun saatler kısık ateşte pişmesi ve sonunda jölemsi yapıya kavuşması esastır. Daha kısa süreler pişirilmiş ve buzdolabına koyduğunuzda jelleşmeyen kemik suyu yeterince yüksek besin ve vitamin değeri taşımaz” diyor.
Budak, kemik suyunun doğru yapımını sizler için madde madde sıraladı:
- İlikli kemikleri önce 1-1.5 saat kadar fırınlayarak içindeki iliklerin kendini bırakarak ortaya çıkmasını sağlayın.
- Ardından soğuk suya koyup ev yapımı organik elma sirkesi de ekleyerek pişirme işlemine başlayın. Sirke eklenmesini önermemin nedeni antimikrobiyel olması ve minerallerin suya geçişini arttırmak.
- İlk kaynamadan sonra altını kısıp 14 saat boyunca kısık ateşte pişirin.
-Kesinlikle yüksek ateşte kaynatmayın, 90 derecede sabit tutun.
- Ara ara da üzerinde oluşan köpükleri alın.
- Pişirme işlemi sonunda altını kapattıktan sonra oda sıcaklığında bekleyip üzerindeki yağ katmanını alın.
-Yoğun kolajen içeren kemik suyunun saklama şekli de önemlidir. Protein yapısı nedeniyle buzdolabında tutulduğunda 4-5 günden sonra bozulmaya başlar.
-En sağlıklı ve uzun süreli saklama şekli olarak kağıt bardaklara ya da plastik içermeyen küçük silikon kalıplara aktarıp üzerini streç filmle kapatarak -18 derecede dondurucuda muhafaza edin. Bu şekilde 2-3 aya kadar kullanabilirsiniz.
-Kemik suyunu tüm yemeklerinize katabilir ya da doğrudan tüketebilirsiniz. Özellikle sabah aç karnına limon sıkarak tüketmek, C vitamini desteği ile vücuttaki emilimini arttıracaktır.