Güncelleme Tarihi:
Öncelikle kuru erikler uygun fiyatlıdırlar, lifle doludurlar ve kuru erik başına sadece 20 kaloridirler. Sadece bunlar değil, kanserden koruyucu antioksidanlar ve kemik gücünü destekleyen K vitamini, potasyum ve bor gibi temel mikro besinleri içerirler.
Penn State Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen 'Kuru Erik Çalışması', günde beş ila altı kuru erik yemenin menopoz sonrası kadınlarda 12 aylık bir süre boyunca kemik mineral yoğunluğunu koruduğunu ve kırık riskini azalttığını ortaya koymuştur.
Kuru erik püreli leziz kahvaltı
Güne başlarken istenmeyen kan şekeri artışlarını önlemek amacıyla tatlı kahvaltılardan vazgeçip tuzlu kahvaltılara yönelmek çok daha yaygın. Ancak, tatlı bir kahvaltıyı tercih ediyorsanız, kan şekeri artışını önlemenin iki yolu vardır.
İlk olarak, daha düşük glisemik indekse (GI) sahip, glikozun kan dolaşımına emilim hızını yavaşlatmak için iyi miktarda protein, lif ve sağlıklı yağlar içeren bir kahvaltı seçin.
Örneğin, biraz kuruyemiş, fındık ezmesi ve yoğurt ile hazırlanmış yulaf lapası iyi bir seçenek. Ardından, bu basit kuru erik püresi gibi düşük GI'li bir tatlandırıcıyı karıştırın:
200 gram kuru erik, 2 çay kaşığı limon suyu ve 200 ml suyu bir blendera koyun ve tamamen pürüzsüz olana kadar işlemden geçirin, elma sosu benzeri bir kıvam elde etmek için gerekirse daha fazla su ekleyin. Ağzı kapalı bir kapta buzdolabında 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Kış aylarının karanlık günlerinde özellikle öğleden sonraları tatlı yeme isteğimiz artabiliyor, enerjimizi bu şekilde yükseltmek isteyebiliyoruz.
Kuru erik düşük GI'li bir enerji kaynağıdır. GI 1-100 arasında ölçülür ve saf glikoz 100'dür. Kuru üzüm, incir ve hurma gibi diğer kuru meyveler 60'larda yer alırken, kuru erik 29'da çok daha düşüktür. Bu da onları çikolatalı ve portakallı kuru erikli enerji lokmaları için mükemmel bir malzeme haline getiriyor.
200 gram kuru erik, bir portakalın suyu ve kabuğu, 6 adet ince kıyılmış Brezilya cevizi ya da ceviz, 2 yemek kaşığı öğütülmüş badem ve küçük bir tutam tuzu bir mutfak robotuna koyun ve karışım bir hamura benzeyene karıştırın.
Karışım çok ıslaksa biraz daha öğütülmüş badem ekleyin. Küçük toplar haline getirip buzdolabında 15 dakika soğutun ve ardından şekersiz kakao tozuna bulayın. Kapalı bir kapta buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz.
Kuru eriklerin hem tatlı hem de tuzlu eşsiz lezzet profili, doyurucu bir yemeği zenginleştirir. Bu tarif 4 kişiliktir.
1 yemek kaşığı zeytinyağını derin kapaklı bir tavada orta ateşte ısıtın. Kızgın yağda 4 tavuk budunu ikişer ikişer kızartın ve kenara alın. Aynı tavaya küp küp doğranmış bir soğan ekleyin ve soteleyin. Ardından 2 diş ezilmiş sarımsak ve 200 gram dilimlenmiş mantar ekleyin. Ardından 2 yemek kaşığı domates püresi ve 8 adet ikiye bölünmüş kuru erik ekleyin.
Beş dakika kadar pişirdikten sonra 500 mililitre tavuk suyu ekleyin, tavuk butlarını tavaya gerş koyun ve kısık ateşte kapağı kapalı halde bir saat kadar pişirin. Arada sırada karıştırın ve tavuk butlarını çevirin.
Pişirme işleminin ardından tavuk butlarını çıkarın ve tavadaki sosu azaltmak ve koyulaştırmak için ocağın altını açarak sosu kaynatın. Butları tekrar ısıtmak için tavaya geri koyun ve servis edin.
Kek bağırsaklarınız için iyi olabilir mi? Kesinlikle! Önemli olan hamurun içine mümkün olduğunca fazla lif katmak ve çok kuru ve sert olmamasını sağlamaktır. İşin püf noktası keke lif açısından zengin olan muz ve kuru erik gibi meyveleri dahil etmektir.
Lif, sağlığı iyileştirmek için çeşitli şekillerde çalışır; sindirimi yavaşlatarak bağırsağa işini düzgün yapması için zaman kazandırır, yiyeceklerin gastrointestinal sistemden geçişini kolaylaştırarak kabızlığı önler ve bağırsakta fermente olarak iyi bakterilerimizi besleyebilir.
İşte bağırsak dostu kuru erikli ve muzlu kekin yapılışı:
Fırını önceden 170C'ye ısıtın. 40 gram tereyağı ve 100 gram esmer şekeri krema haline getirin, ardından 1 büyük yumurta ve 100 mililitre süt ile çırpın. 150 gram kepekli un, 2 çay kaşığı kabartma tozu ve 2 çay kaşığı tarçını eleyerek ekleyin ve karıştırın. Kabaca ezilmiş 2 olgun muz ve 50 gram doğranmış kuru erik ekleyin. Hamuru yağlanmış kalıbına dökün ve 50 dakika ile bir saat arasında içi pişene kadar pişirin.