Kan grubuna göre beslenme yıllardır tartışılan ve üzerinde çokça durulan bir konu. Hangi kan grubu ne ile beslenmeli, hangi yiyeceklerden uzak durmalı? Vahşi hayvanları avlayan ve onların etleriyle beslenen ilk insanların kan grubu olarak bilinir. Bu yüzden de 'avcı kan grubu' olarak nitelendirilir. Sindirim sistemleri sağlamdır. Stresten kurtulmak için fiziksel faaliyetlere ağırlık verirler. Dolayısıyla bu kan grubunda olanların asla vazgeçemeyeceği yiyeceklerin başında kırmızı et gelir. Kilo verebilmek için tahıllardan ve taneli sebzelerden uzak durmalıdır. Kırmızı et: dana, sığır, koyun, yabani (yağlı olabilir), balık Zeytinyağı, keten yağı, ceviz, ceviz yağı Kavrulmamış kabak çekirdeği, enginar, lahana, brokoli, hindiba, marul, çiğ ıspanak, roka, maydanoz, her türlü yeşil yapraklı sebze, pazı, turp (bilhassa karaturp), kırmızı pancar, kabak, bal kabak, soğan, sarımsak iyi gelir. Ayrıca zencefil, safran, kırmızı pul biber, keçiboynuzu (tohum ile beraber) körri (zerdeçal), kimyon, kuşburnu, mercanköşk, ıhlamur, keten tohumu İncir, üzüm (bilhassa kara üzüm), erik, mürdüm erik, kiraz, vişne, greyfurt ve suyu, karadut, karpuz, mango, bal (gerçek), soda (maden su), yeşil çay. Karışık et (salam, sucuk, sosis gibi); süt ve ürünleri (Yenebilenler hariç), buğday ve ürünleri (bilhassa tip 405–550), mısır ve ürünleri, rafine olmuş sıvı yağlar (zeytin ve keten yağı hariç), piyasa zeytinleri, hazır turşular, dondurma, kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemiş, yerfıstığı, kahve, siyah çay, buğday ve mısır nişastası Portakal, aloe vera Karnabahar, ketçap, domates salçası, şarap sirkesi, bayat yiyecekler, hazır yiyecek ve içecekler, tatlandırıcı, glikoz, früktoz, mide ve bağırsaklarda gaz oluşturan her yiyecek Ülser, mafsal iltihabı Enfeksiyonlara karşı dirençli olan bu gruptaki insanların, kolera ve çiçek gibi hastalıkları atlattığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bugün Batı Avrupa’da en yaygın olan bu kan grubu en çok Akdeniz, Adriyatik ve Ege bölgelerinde yaşayanlarda görülür. Doğu Asya’da ise A Grubu’nun en yoğun olduğu ülke Japonya’dır. Asya ya da Ortadoğu’da M.Ö. 25 bin-15 bin yılları arasında ortaya çıkan A Grubu’nun ataları ilk vejetaryenlerdir. Taş devri insanlarının yavaş yavaş toprağı işlemeye başlaması ve otlarla, bitkilerle beslenmesi yeni bir kan grubunun doğmasına yol açmıştır. Balık, zeytinyağı, yer fıstığı, ceviz, kabak çekirdeği, badem, hardal (sirkesiz), kedi otu, ginseng, kuşburnu, papatya, kahve, yeşil çay, keten tohumu, kimyon, kekik, biberiye Börülce fasulye, her türlü mercimek, soya ve ürünleri (doğal, genetiği değiştirilmemiş), çavdar ürünleri ve ekmeği, yulaf ürünleri ve ekmeği, karabuğday ürünleri ve ekmeği, eski tip buğday ürünleri ve ekmeği (amarant veya eski Türk buğdayı), enginar, karalâhana, marul, havuç, kabak, pırasa, ıspanak, pazı, beyaz lahana, brokoli. Ayrıca sarımsak, soğan, kereviz, maydanoz ve bütün yeşil yapraklı sebzeler, kayısı, dut, incir, üzüm, kiraz, vişne, erik, greyfurt, limon, mürdüm eriği, zencefil, pekmez, aloe vera, yer elması, magnezyum sülfat (İngiliz tuzu). Her et (tavuk ve hindi hariç); karışık et (salam, sucuk, sosis gibi); deniz hayvanları (kerevit, kalamar v.b.) ve havyar, süt, dondurma, tereyağı; herhangi sıvı veya katı yağ (balık yağı, inek iç yağı, zeytinyağı ve keten yağı hariç), piyasa zeytinleri (boyanmış ve beyaz sirke veya limon asidi ile karıştırılmış) Kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemiş, buğday tip 405–550 Patates, biberler, pul biber, domates salçası, portakal ve suyu. Bağışıklık sistemi, kalp hastalıkları, kanser, diyabet, sindirim sisteminden kaynaklanan vücut su toplaması. Deniz hayvanları (kabuklu ve kabuksuz), tavuk ve kaz eti, dondurma, sakız, mercimek, nohut, rafine olmuş sıvı yağlar (zeytinyağı ve keten yağı hariç), kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemiş, yer fıstığı, susam ve ürünleri, mısır ve ürünleri, çavdar ve ürünleri, karabuğday ve ürünleri Enginar, piyasadaki yeşil ve siyah zeytinler, domates salçası, aloe vera, hindistan cevizi, karabiber, beyaz biber, tarçın. Yorgunluk, bağışıklık sistemi düzensizlikleri, kan şekerinin düşmesi. M.Ö. 10000-15000 yılları arasında, Himalaya bölgesinde ortaya çıkan B Grubu kan, Pakistan ve Hindistan’da doğmuştur. Doğu Afrika’dan Himalayalar’a göç edenlerin iklim değişikliğine bağlı olarak B grubu kan taşıdıkları düşünülmektedir. B grubuna dahil olan kişiler çoğunlukla Japonya’dan Moğolistan’a, Çin ve Hindistan’dan Ural Dağları’na kadar olan geniş bir bir bölgede görülür. Batıya doğru gidildikçe, B grubu kan yapısına sahip olanların sayısı azalır. Koyun, kuzu, keçi, hindi, tavşan ve yabani et, alabalık, sardalya, kırmızı levrek, mezgit, havyar, bey balığı, taze yumurta, yoğurt, doğal süt, beyaz peynir, kaşar peyniri, mozarella, koyun ve keçi sütü ve peyniri, zeytinyağı, ceviz, inci fasulye, yulaf ve çeşitleri, pirinç ve çeşitleri, doğal buğday ve çeşitleri, horozibiği, yulaf ve ürünleri Patlıcan, kereviz, kırmızı pancar, havuç, her çeşit lahana, karnabahar, patates, her türlü biber, pul biber, karahindiba, maydanoz Erik, karpuz, muz, üzüm, incir, vişne, kiraz, frenküzümü Körri, reyhan (fesleğen), yeşil çay. A ve B gruplarının karışımından oluşan bu kan grubu diğerlerine nazaran daha ender görülür. Doğu ve batıda farklı ulusların birbirine karışması sonucunda ortaya çıkmıştır. M.S. 900 yıllarından itibaren oluşan ve en yeni kan grubu olan AB’dir. Bu gruptaki insanların bağışıklık sistemi çok güçlüdür. Ancak bazı kanser türlerine yakalanma riskleri vardır. Koyun ve hindi eti, kırmızı levrek, sardalya, morina, bey balığı, uskumru ve ton balığı, taze yumurta, yoğurt, beyaz peynir, eski kaşar, keçi ve koyun sütü ve peyniri, karabuğday ürünleri ve ekmeği, yulaf ürünleri ve ekmeği, pirinç ürünleri ve ekmeği, yumuşak buğday (eski Türk buğdayı) ürünleri ve ekmeği Zeytinyağı ve ceviz yağı, ceviz, yerfıstığı, zencefil, ginseng, kuşburnu, papatya, körri, yeşil çay, kimyon, keten tohumu Yeşil mercimek, salatalık, karnabahar, beyaz lahana, patlıcan, kırmızı pancar, semizotu, çiğ ıspanak, karalâhana, marul, havuç, pazı, brokoli, , sarımsak, soğan, kereviz, deniz lahanası (laminarya), maydanoz ve her türlü yeşil yapraklı sebze İncir, üzüm, kiraz, vişne, erik, greyfurt, limon, mürdüm eriği, karpuz, ananas, yerelması, pekmez, magnezyum sülfat (İngiliz tuzu). Tavuk ve her et (koyun ve hindi hariç), deniz hayvanları, mısır ve ürünleri, çavdar ekmeği, buğday tip 405–550 ve ürünleri, susam ve ürünleri, kavrulmuş ve bekletilmiş kuru yemiş, börülce fasulye, ayçiçeği çekirdekleri, pul biber ve her biber, kara ve beyaz biber, domates salçası, şarap sirkesi, enginar, turp, piyasa zeytinler, her türlü sıvı yağ veya katı yağ (zeytinyağı ve ceviz yağı hariç), siyah çay, kahve, portakal ve suyu, nar ve suyu, muz, avokado, aloe vera, anason, hindistan cevizi, tereyağı, dondurma. Alerjiler, astım ve saman nezlesi, bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar, kan hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, enfeksiyon hastalıkları, karaciğer hastalıkları. Kan gruplarına göre beslenmede dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise, uzun bir süre tartışma konusu olan kan grubuna göre diyettir. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'na göre diyet yaparken kan grubuna uygun besinler seçmenin faydalı olabileceğini gösteren herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Bu diyetin de benzeri popüler diyetlerden hiçbir farkı yoktur…